átverés

2018.04.15. 15:30

Biztos nem nyerünk, ha csenget a csaló

„Gratulálunk. Ön ötszázezer forintot nyert cégünk nyereményjátékán” – mondja egy kedves női hang a vonal másik végén, aztán mégsem nyerünk semmit. Az elmúlt időszakban egyre jobban megszaporodtak az úgynevezett „telefonos csalások” a megyében.

Zsigmond József

A „telefonos csalások” lényegi eleme, hogy ismeretlen személyek többnyire számkijelzés nélküli telefonszámról hívják fel véletlenszerűen áldozatukat. Barátságos, megnyerő hangon jelentkeznek be. Közlik, hogy nagy szerencse érte őket, mert az egyik telefontársaság, vagy egy cég által meghirdetett nyereményjátékon nagy összegű pénzt, vagy a másik esetben nagy értékű tárgyjutalomban részesültek.

Azt is közlik, hogy a nyereményhez csak úgy tudnak hozzájutni, ha a „szerencsés nyertes” egy megadott telefonszámra egyenlegfeltöltést hajt végre. Volt olyan eset is, hogy a nyereményhez jutás feltételeként elkérik a bankkártyaszámát, ellenőrző kódját azzal az indokkal, hogy ezek az adatok a nyeremény átutalásához szükségesek.

Elterjedt csalási forma, hogy valamelyik telefontársaság ügyintézőjeként a telefonáló arra kéri a hívott felet, hogy a készülék nyomógombjainak segítségével üssön be egy kódot a telefonba, mert ellenkező esetben megszűnik az előfizetése. Ilyenkor a kód egy telefonkártya feltöltésére szolgál.

A Szigetvári Rendőrkapitányság ezért felhívta a lakosok figyelmét, hogy a hasonló esetek elkerülése érdekében fontos tudni, hogy egyetlen mobiltelefon-szolgáltató sem rendez ilyen nyereményjátékokat, a szolgáltatásaikkal összefüggő nyereményekért pedig nem kell fizetni. A hivatalos szerencsejáték-szervező cégek nem hirdetnek mobiltelefonos, pénzfeltöltős nyereményjátékokat.

Közölték, soha ne adjuk meg ismeretlen telefonálónak személyes, illetve banki adatainkat, így a PIN-kódot, számlaszámot, jelszót. Amennyiben ilyen hívást kapunk, ilyen esetben kérjük el a hívó fél elérhetőségét vagy kérjünk egy későbbi visszahívást. Addig is ellenőrizni tudjuk a mobilszolgáltató ügyfélszolgálatán a hívás valóságtartalmát.

Ha hasonló jellegű bűncselekmény áldozatává váltunk, fontos, hogy írjuk le a hívó által bemondott nevet, az általa használt és a feltöltésre megjelölt telefonszámokat, mert ezzel segíthetjük a rendőrség munkáját.

Legyünk résen, ha valaki bekopogtat a lakásunkba!

A trükkös telefonhívásokat könnyen rövidre zárhatjuk a mindennapokban, hiszen elég csupán letennünk a telefont, a rájövünk az átverésre. Ha viszont a tolvajok személyesen állítanak be, jóval nehezebb a dolgunk. Ezért érdemes megszívlelni néhány alapvető szabályt. Idegeneket sose engedjünk be lakásunkba. Aki mégis így tesz, semmiképpen se hagyja egyedül az illetőt semelyik helyiségben. Jó tudni, hogy a szolgáltatók emberei kötelesek fényképes igazolvánnyal igazolni magukat, ezt jogunk van elkérni tőlük és ellenőrizhetjük. Aki mégis ilyen bűncselekmény áldozatává válik, azonnal hívja a rendőrséget a 107-es, vagy a 112-es telefonszámon. Ez érvényes a telefonos átverésekre is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!