Modern Városok Program

2018.10.19. 14:00

Megújul az egykori megyei könyvtár épülete Pécsen

Újabb mérföldkőhöz érkezett a Modern Városok Program keretén belül a Pécsi Tudományegyetem (PTE) fejlesztése. Az Egészségtudományi Kar beruházásának közbeszerzési eljárása eredményesen lezárult, és a mai napon megkötött kivitelezői szerződéssel kezdetét veszi az egyetemfejlesztési program belvárosi campus projektelemének megvalósítása.

bama.hu (Forrás: PTE)

A kontraktus értelmében a PTE ETK integrációját biztosító két emblematikus belvárosi épület újul meg: az Egyetem vagyonkezelésébe került Csorba Győző volt könyvtárépület és a Szepessy Ignác utcai ingatlan. Jelenleg a Kar oktatási tevékenysége a pécsi belváros több történelmi épületében zajlik és dacára a különleges miliőnek, épp időszerűvé vált egy nagy léptékű fejlesztés, amely szem előtt tartja a hallgatók igényeit, elvárásait is.

Ismert, hogy Magyarország Kormánya a Modern Városok Program részeként közel 25 milliárd forint összeggel támogatja a Pécsi Tudományegyetemet, melynek deklarált célja az intézmény versenyképességének erősítése, az oktatási és szolgáltatási portfolió fejlesztése, a külföldi hallgatói létszám növelése, és az ehhez szükséges infrastrukturális feltételek biztosítása.

Az ETK beruházás szemléletesen példázza a teljes egyetemfejlesztési filozófia lényegét, nevezetesen: az építkezés eszköz, hogy az egyetem felmutassa, miként őrzi tradícióit, és mennyire fogékony az újra. Ezért a fejlesztés sikere nem csupán a beruházás minőségén múlik, noha az előkészítésnek és építészeti tervezésnek köszönhetően olyan kortárs építészeti megoldásokkal gazdagodik Pécs, amelyek jelentősen hozzájárulnak a belvárosi campus környezetének fejlődéséhez. A fejlesztéssel az Egyetem kulturális missziót is vállal, hiszen a beruházás a városiasság új minőségét is magával hozza. A tudomány, a kultúra és a pezsgő diákélet a meglévő vizuális környezetet izgalmasabbá, a belvárosi funkciókat gazdagabbá, a szolgáltatásokat színesebbé teszi.

Az 1,8 Mrd forint összegből megvalósuló beruházás célja a telephelyi centralizáció, a legmagasabb szintű oktatási környezet kialakítása, a gyakorlati oktatás minőségének fejlesztése, valamint a hallgatói terek bővülése; ígérete pedig a hallgatói létszám és bevételnövekedés. A Kar, közel 2700 hallgatójával és dolgozójával pedig jelentősen hozzájárul a pécsi belváros dinamizmusához, népszerűségéhez.

A tervezést a PTE Műszaki és Informatikai Kar jegyezte, a kivitelezéssel a Baranya megyei O és R Kft-t bízta meg az Egyetem. A volt Csorba Győző könyvtár átépítésére és bővítésére 16, míg a Szepessy Ignác utcai ingatlan felújítására 12 hónap áll a kivitelező rendelkezésére.

A Modern Városok Program keretén belül megvalósuló egyetemfejlesztéssel kapcsolatos részletek, helyszínek, látványtervek, és az építkezések megtekinthetők a www.pte360.hu weboldalon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában