iskolakezdés

2019.08.18. 20:00

Közeleg a szeptember, megjöttek a tankönyvek

Sorban érkeznek a tankönyvek a baranyai iskolákba. A kiszállítást augusztus 1-jén kezdték, a tervek szerint augusztus 31-re mindenhova eljutnak majd a kiadványok. Az intézményekbe előre egyeztetett időpontban érkeznek a könyvek, a kézbesítés időpontját kétórás időintervallumban adják meg.

Tóth Viktória

A pécsi PTE Gyakorló Deák Ferenc Gimnázium és Általános Iskolába pénteken délben érkeztek meg a csomagok, a könyveket évfolyamonként válogatták szét az egyik folyosón. A tanároknak néhány tizenegyedikes diák is segített a szortírozásban, így együttes erővel hamar el is készültek a válogatással.

Mint megtudtuk, az iskolában nem lesz kimondott tankönyvosztás, az alsósok könyveit bepakolják a tantermekbe, a tanítónők osztják majd szét a gyerekek között. A felsősök és a gim­nazisták pedig az első tanítási órákon kapják majd meg a könyveiket.

A kiadványok a baranyai iskolákban is – mint országszerte mindenhol – kilencedik osztályig ingyenesek a diákok számára. A felsőbb évesek közül az aktuális tanévben azoknak nem kell fizetniük a könyvekért, akik szociálisan rászorultak vagy nagycsaládosok. Idén utoljára van ez így, ugyanis jövő szeptembertől már 1–12. osztályig, illetve a szakképzés rendszerében az állam fogja biztosítani a tankönyveket mindenkinek.

Az is segítség a rászorulók számára, hogy a szeptemberi családtámogatásokat korábban folyósítják, a családok már augusztus végén megkapják az összeget. Emellett több települési önkormányzat is támogathatja a családokat, a munkáltatók pedig a cafeteria keretein belül segíthetnek az iskolakezdésben.

A tanszerek

Ingyenes tanszercsomagot kapnak a halmozottan hátrányos helyzetű családok gyerekei az iskolakezdésre – jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára szerdán a fővárosban egy sajtótájékoztatón. Fülöp Attila közölte, több mint 30 ezer csomagot osztanak ki a Klebelsberg Központ segítségével. Az összesen 198 millió forint értékű csomagokat 554 állami és 98 egyéb fenntartású intézménybe juttatják el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!