Ott voltunk a sűrűjében

2019.12.01. 07:00

Az érzékenyítés és a szemléletformálás volt a célja a megyei esélynapnak

Az érzékenyítés és a szemléletformálás volt a célja a III. Megyei Esélynapnak, a programok elsősorban a megye felnőtt lakosságának szóltak, de a gyerekek is számos érdekességet kipróbálhattak – így tettünk mi is.

Mészáros Rita

Harmadik alkalommal rendezte meg pénteken a Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház (CSEÖH) több civil szervezettel együttműködve a Megyei Esélynapot. A rendezvény fő célkitűzése a társadalmi szemléletformálás volt, a közös programok révén a fogyatékkal élők és ép emberek kerültek közelebb egymáshoz.

Az esélynap központi helyszíne a pécsi Civil Közösségek Háza volt, ahol a hangulat már délelőtt a tető fokára hágott. Iskolás csoportok érkeztek többek között Nagyharsányból, Abaligetről és Kozármislenyből, hogy kipróbálják a bocciát. A labdajátékot mindenki élvezte, kiélezett csaták folytak a diákok között, ha pedig nem ők játszottak, akkor teli torokból biztatták a tanáraikat. Miután mindenki kellőképpen kiélte magát, én is beálltam. A csapattársam egy kozármislenyi diák volt, ellenünk két testnevelés szakos egyetemista játszott.

Félve kezdtem meg a játékot, hiszen korábban nem volt ilyen labda a kezemben, és célozni sem tudok – ami itt fontos lett volna, hiszen a lényeg, hogy minél közelebb gurítsuk labdánkat a fehér színű céllabdához. Ennek ellenére egész jól ment a játék, az első meccset meg is nyertük. A második kör már nem ment ilyen könnyen, összességében mégis pozitív élmény volt, hiszen megdicsértek, hogy milyen jó a labdaérzékem.

A meccs után a Leőwey Klára Gimnáziumba látogattunk el, ahol a csörgőlabdát, a kimondottan látássérülteknek kifejlesztett sportot próbálhatták ki az iskola diákjai. A labdajátékot a pécsi csapat tagjai mutatták be a végzős diákoknak, akik utána bekötött szemmel szintén beálltak a játékba.

A programok délután is folytatódtak, a Civil Közösségek Házában az érdeklődők az Ámor nyila című színi előadást nézhették meg. Őri László, a megyei közgyűlés elnökének köszöntője után pedig egy irodalmi, zenés műsor kezdődött Rólunk szól címmel. Nyílt egy szépségstúdió is a fogyatékossággal élők és az idősebbek számára, de a különböző jótékonysági szervezetek ajándéktárgyait is megvásárolhattuk.

Érzékenyítettek

Az esélynap célja tehát a programokon keresztül a széles közvéleményt célzó érzékenyítés volt, valamint az, hogy megismertesse az érdeklődőkkel az esélyteremtéssel kapcsolatos üzeneteket, információkat. A CSEÖH mellett számos olyan civil és egyházi szervezet is közreműködött a rendezvényen, akik a hátrányos megkülönböztetés által érintett csoportok támogatásával, érdekképviseletével foglalkoznak. Az interaktív foglalkozásokon túl az esélynapon kerekes székesek, paralimpikonok és látássérültek is lehetőséget kaptak, hogy megosszák történetüket az érdeklődőkkel.

A szemléletformálás volt az egyik legfontosabb üzenete a programnak

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!