Koronavírus Baranyában

2020.04.16. 14:25

Letesztelték a pécsi idősotthonok betegeit és egészségügyi dolgozóit

A pécsi önkormányzat tájékoztatása szerint a város több héttel ezelőtt kezdte meg az egyeztetéseket arra vonatkozóan, hogy a fenntartásában működő idősotthonokban klinikai szintű – azaz nem gyors – új koronavírusteszteket végeztethessen mind a dolgozókon, mind pedig a gondozottakon.

Speciális szimulációs szobában gyakorolják a koronavírus-fertőzött betegek ellátását a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikáján 2020. április 6-án. Az egyetem orvosai, rezidensei és szakdolgozói a személyi védőfelszerelések használatát, a COVID-19 betegek légútbiztosításának, gépi lélegeztetésének, gyógyszerelésének és a mellkasi elváltozásokat feltáró ultrahangvizsgálatnak a sajátosságait ismerik meg.

Forrás: MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

Ilyen, úgynevezett PCR-alapú teszteket összesen két, hatóság által akkreditált magánlabor végezhet Magyarországon, közülük sikerült megtalálni azt, amely szabad kapacitással rendelkezik. A teszteket a húsvéti hétvégét követő kedden végeztették el, és szerdán adták le kiértékelésre. Összesen 136 tesztet végeztettek el a pécsi önkormányzat Egyesített Egészségügyi Intézményei dolgozóinak segítségével.

Ez a mennyiség az önkormányzat fenntartásában működő Integrált Szociális Intézmény két telephelyen működő idősotthonainak minden gondozottja és dolgozója szűrésére elegendő volt. Ezen felül lehetőséget kapott tesztek elvégzésére két, nem önkormányzati fenntartású, de Pécsett működő idősotthon dolgozói állománya is.

Jelenleg a tesztek eredményét várják, ezek a várakozások szerint a hét végéig érkeznek meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!