Koronavírus Baranyában

2020.06.09. 17:30

Már korlátozások nélkül utazhatunk több európai országba is

Megkezdődtek az enyhítések szerte Európában, a beutazásra vonatkozó szabályok azonban országonként eltérők, és a vírushelyzet változásával bármikor módosulhatnak, ezért utazás előtt mindenképpen tisztában kell lenni a legfrissebb előírásokkal.

M. R.

2020.05.27._Somoskőújfalu_határátkelő_48 órás engedéllyel közlekedhetnek az országok közt a magyar, szlovák és a cseh állampolgárok, karanténba vonulás nélkül._Készítette: Hegedűs Márk.

Fotó: Hegedűs Márk

– A Konzuli Szolgálatnak van egy főszabálya a külföldről hazaérkező magyarok részére – hangsúlyozta Kerner Barbara, a Baranya Megyei Európai Információs Pont irodavezetője. – Amennyiben felmerül a koronavírus-fertőzés gyanúja, kijelölt karanténba kerül a hazaérkező, amennyiben nincs ilyen, akkor 14 napos házi karanténba kell vonulnia.

Vannak olyan országok, amelyekre ez a szabályozás nem vonatkozik, így aki Csehországból, Németországból, Ausztriából, Szerbiából, Szlovákiából vagy Szlovéniából jön meg, annak nem kell karanténba vonulnia. Megyénkből is sokan vannak, akik Németországban vagy Ausztriában dolgoznak, ők várták ezt a döntést, hiszen most már bármikor hazajöhetnek, hogy lássák szeretteiket.

Ausztriába is feltétel nélkül utazhatnak a magyarok, Németországban azonban más a helyzet. Ahogy Kerner Barbara elmondta, ott még minden tartományban elterjedt a koronavírus, ezért a jelenlegi szabályok szerint, aki Németországba utazik, annak karanténba kell vonulnia, kivéve, ha igazolni tudja, hogy ott dolgozik, orvosi kezelésre vagy temetésre megy.

Horvátország a nyáron népszerű célpont, sokaknak még nyaralójuk is van az Adria partján. Déli szomszédunknál már nem kell megindokolni, hogy miért megyünk, viszont interneten egy űrlapot kell kitölteni, amelyben rögzítik adatainkat. Erre azért van szükség, hogy ha bármi történik az országban, azonnal tudják értesíteni a turistákat. Az űrlapot a határon is kitölthetjük, de akkor számolni kell azzal, hogy tovább tart az út. Amennyiben viszont Horvátországból térünk haza, akkor a főszabály érvényes, tehát karanténba kell vonulnunk.

Bármikor módosíthatnak a szabályokon

A Konzuli Szolgálat felhívja a figyelmet, hogy a külföldre utazás jelenleg a szokásosnál nagyobb kockázattal járhat, mivel a koronavírus terjedése előre nem meghatározható, országról országra, óráról órára változhat. Ez egyúttal magával hozhatja a közlekedési lehetőségek váratlan módosulását, szűkülését.

Éppen ezért arra kérnek a szakemberek mindenkit, hogy az utazásról alapos megfontolás után határozzon. A szolgálat honlapján folyamatosan nyomon követhetjük a legfrissebb szabályokat az egyes országokba történő beutazás kapcsán. Emellett javasolt a Konzinfo Utazom mobilapplikáció letöltése is az utazási tanácsok könnyebb nyomon követése érdekében.

A Baranya Megyei Európai Információs Pont munkatársai is teljes körű tanácsadást nyújtanak szükség esetén. Ha megadjuk úti célunkat, ők összegyűjtik, mik a jelenleg érvényes szabályok, mire érdemes figyelni, illetve minden olyan plusz információt megadnak, amelyek szükségesek egy felelős döntés meghozásához az utazással kapcsolatban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!