időjárás-jelentés

2020.08.05. 07:00

A Meteo Mecsek előre jelzi a térségben várható viharokat, esőket

A Dél-Dunántúl időjárásáról szolgál naprakész információkkal az egyre népszerűbb Meteo Mecsek elnevezésű, Facebookon elérhető oldal. A két szerkesztővel, Lupek Péterrel és Mátyus Árpáddal az oldalról és az időjárás érdekességeiről beszélgettünk.

Tóth Viktória

Mintegy nyolc évvel ezelőtt, 2012-ben indult el a mára népes követőtáborral rendelkező Meteo Mecsek oldal. A két adminisztrátor közül Lupek Péter a Pécsi Nemzeti Színházban világosító, Mátyus Árpád a Pécsi Kodály Zoltán Gimnázium fizika és matematika szakos tanára, így jogosan merül fel a kérdés, hogy mikor és miért kezdte el őket foglalkoztatni az időjárás.

– Mindig is érdekelt az időjárás, sokszor nézegettem az előrejelzéseket. A barátaim gyakran tőlem kérdezték, hogy milyen idő lesz, így arra gondoltam, hogy hobbiból elindítok egy Facebookos oldalt a témában – fogalmazott Lupek Péter.

Kezdetben működött az oldal, de egy idő után nem foglalkozott vele. Ezután, 2014 környékén megismerkedett Mátyus Árpáddal, aki korábban meteorológiát is tanult és a dél-magyarországi jégeső-elhárításnál is dolgozott. Mivel egyezett az érdeklődési körük, a két férfi elkezdte együtt készíteni a régióval kapcsolatos időjárás-előrejelzéseket, melyek napi rendszerességgel frissülnek. S, hogy honnan szerzik a hiteles információkat?

– Számítógépes programokkal, úgynevezett globális és kisebb helyi modellek mentén dolgozunk – magyarázta Mátyus Árpád. – A számítógépes program az adatok alapján kiszámolja a kívánt értékeket – például hőmérsékletet, légnyomást vagy szélsebességet – és ezekből csinál egy felülnézetes térképet. A meteorológus pedig ebből következtet arra, hogy milyen idő várható.

Mint mondta, nagyok az elvárások a szakemberekkel szemben, ugyanis az emberek hosszú távú előrejelzéseket szeretnének olvasni, de maximum egy hét az az időtartam, amelynek az időjárása nagyobb valószínűséggel előre jelezhető.

Mint megtudtuk, a közelmúltban a közösségi média más platformjait is elkezdték használni, már az Instagram­on és a YouTube-on is jelen vannak, s a terveik között szerepel egy hivatalos weboldal létrehozása is, ahol főként ismeretterjesztő témákkal foglalkoznak majd. Azt is elmondták, hogyan kell értelmezni egy előrejelzést, milyen alapvető időjárási jelenségek vannak, illetve lesz folyamatosan frissülő előrejelzés is Baranya megyével kapcsolatban, 36 órára és 7 napra lebontva.

Sok visszajelzést és fényképet kapnak az olvasóktól

A szerkesztőknek heti 100–150 képet küldenek az olvasók, melyeket szívesen ki is tesznek az időjárás-előrejelzések mellé. Az olvasók pedig sokszor kifejezik szimpátiájukat, például abban az esetben, hogyha egy nagyobb vihar előtt az oldalnak köszönhetően fel tudnak készülni.

– A márciusi havazást sikerült nagyon jól eltalálnunk, jeleztük, hogy nagy mennyiségű hó lesz és tartós lesz a havazás – mondta Mátyus Árpád. – Frontokat is elég jó arányban tudunk előrejelezni, például néhány hete jeleztük a várható nagy szélvihart. Utána sokan írtak, hogy az oldal információnak hatására a ruhákat vagy a kerti bútorokat beszedték az udvarról, így nem lett nagyobb káruk – zárta le a gondolatmenetet Lupek Péter.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!