egészségügy

2020.08.06. 19:02

Szűrőbuszok járták a baranyai falvakat

A Nemzeti Népegészségügyi Központ és a Baranya Megyei Kormányhivatal közös szervezésében ingyenes egészségügyi szűréseken vehetett részt a lakosság Drávaiványi és Piskó településeken. Annak érdekében, hogy a helyiek a fontos vizsgálatok elvégzése mellett hivatalos ügyeiket is helyben intézhessék, a kormányhivatal kormányablakbusza is a falvakba érkezett a szűrőakció ideje alatt.

A Nemzeti Népegészségügyi Stratégia célja az egészségtudatosság erősítése és a megelőzés népszerűsítése. Ennek egyik kiemelt országos programja a „Helybe visszük a szűrővizsgálatokat” kampány, amely a kis lélekszámú és a közlekedési adottságok miatt elszigetelt településeken teszi könnyen és gyorsan elérhetővé a vizsgálatokat. A több napon keresztül tartott programon az érdeklődők a szűrőbuszokon hozzáértő egészségügyi szakemberekkel és széleskörű vizsgálatokkal találkozhattak.

Az általános állapotfelmérés mellett nőgyógyászati, bőrgyógyászati, belgyógyászati, kardiológiai szűrések zajlottak, de lehetőség volt vastagbélszűrésre is. A munkában részt vettek az Egészségfejlesztési Irodák munkatársai is, akik egyéni tanácsadásban beszéltek a megelőzés fontosságáról és életmód szerepéről, a Máltai szeretetszolgálat pedig a gyermekek szemészeti szűrővizsgálatával járult hozzá a nagyszabású projekt megvalósításához. Drávaiványiból, Piskóról és a környező településekről több százan vettek részt a programban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!