Segítik a gyerekek gyógyulását

2020.09.25. 07:00

Egy pécsi cég alkalmazása teszi most hatékonyabbá a munkát az onkológián

A hazai gyermekonkológiai ellátásban folyó életmentő munka minőségi előrelépését támogatja egy pécsi cég. Az így hatékonyabbá váló kezelés tovább növeli a beteg gyerekek gyógyulási esélyeit.

Mészáros Rita

Egy pécsi cég, a Crosssec Solutions Kft. egy kirendelt főállású adatmenedzser alkalmazásával támogatja a pécsi Gyermekklinika Onkohematológia Osztályát, és ezzel a teljes hazai gyermekonkológiai ellátásban folyó életmentő munka minőségi előrelépését. A friss nemzetközi eredményekre támaszkodóan hatékonyabbá váló kezelés révén még tovább növeli a beteg gyerekek gyógyulási esélyeit.

– Nagyjából az ezredfordulóig a hazai betegellátás e területen is követő szerepre volt kárhoztatva – mondta dr. Kriván Gergely, a Dél-pesti Centrumkórház osztályvezető főorvosa, a Magyar Gyermekonkológiai Hálózat elnöke. – A külföldi eredményekhez jobbára akkor jutottunk hozzá, amikor azokat többéves megfigyelések nyomán a szaklapokban publikálták. Azóta nagyot léptünk előre, mondhatjuk, ma ugyanazt a kezelést kaphatják meg a magyar gyerekek, mint nyugat-európai sorstársaik. Ám ennek ára is van. Nem egyszerűen készen kapjuk a szükséges terápiás protokollokat, hanem a közös tudás érdekében saját kezeléseink, terápiáink tapasztalatait nekünk is – név nélkül – meg kell osztanunk. Ezek akadémiai vizsgálatok, ellentételezés, mármint a hatalmas adatmennyiség beviteléért, feldolgozásáért, nem jár értük. Eddig ezt maguk a betegellátásban résztvevő orvosok vállalták föl, szabadidejükben, akik nyilván minden felelősségérzetük és elhivatottságuk mellett sem tudnak egy hivatásos, főállású adatmenedzser lehetőségeivel versengeni. A Crosssec Solutions tulajdonosa jóvoltából mostantól e téren is nagyot léphetünk előre.

Az országban működő hat gyermekonkológiai központ vezető-szakorvosai egy-egy szűkebb szakterületért felelnek, így a pécsi Gyermekklinika osztályvezető adjunktusa, dr. Ottóffy Gábor a vesedaganatok specialistája. Ahogy ő már a szakmai részletekbe is beavatva fogalmaz, az országos adatmenedzseri munkakör betöltése a világ élvonalába történő felzárkózást teszi lehetővé – és mint mondja, örömteli, hogy Szamosi Eszter személyében már meg is találták az erre alkalmas szakavatott kollégát. Ezzel ugyanis a vesedaganatban szenvedő gyerekek ellátása során a legmagasabb szintű nemzetközi konzíliumok állnak rendelkezésre, a digitális felületen közölt jelentéseknek köszönhetően szinte azonnal. Az országos és nemzetközi szinten összehangolt, folyamatosan felügyelt munka révén, illetve, mert így a kezelőorvoson kívül minden bevitt adatot (képalkotó és szövettani eredményt, műtéti leletet, kemo- és sugárterápiás kezelési tervet), azaz minden esetet további hazai és külföldi szakorvosok is gyorsan ellenőrizhetnek, a téves vagy hiányos diagnózisok kockázata jelentősen csökken. Másfelől a kutatómunka során gyűjtött biológiai minták alapján például genetikai markerek segítségével a prognózis megítélése is jobban előrejelezhetővé válhat. Az erre adott terápiás módosítás pedig megint csak több beteg életét mentheti meg.

– Tumoros elváltozást a gyerekek között évente és országosan 250–300 esetben regisztrálunk – a felnőttek között nagyjából 80 ezret. Szerencsére a gyerekekben előforduló daganattípusok a felnőttekénél sokkal jobban reagálnak a kezelésekre, a kemo- és sugárterápiára, így négyből hárman teljesen felgyógyulnak. Ez az arány az évente 12–15 előforduló gyermekkori vesedaganat esetében még magasabb: 80 százalék feletti. A most megnyíló lehetőséggel a gyógyulási esély még tovább javulhat – szed csokorba újabb előnyöket dr. Ottóffy Gábor.

– Saját karrieremet az adatokból kinyerhető információk fontosságának hangsúlyozása köré építettem, és a Crosssec egész léte is valahol az információmenedzsment témakörei körül forog, s most egy olyan orvossal hoz össze a sors, aki egy adatmenedzsmentre épülő projekt küszöbén áll üres zsebbel, amelyhez csatlakozva súlyosan beteg gyerekek sorsát tudná jobbra fordítani, túlzás nélkül az életüket megmenteni. Egyből úgy éreztem, hogy nem véletlenül csöppentem éppen ide – tette hozzá Nagy Eszter, a Crosssec Solutions Kft. tulajdonos-ügyvezetője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!