Koronavírus Baranyában

2020.09.19. 07:00

Nem minden sofőr viseli a szájmaszkot

Napok óta egyre több koronavírusos fertőzöttről érkezik jelentés, szinte hónapok óta mindenki tudja, hogy az idősek számítanak a legveszélyeztetettebbeknek, és ők azok, akik a tömegközlekedést is rendszeresen használják. A maszk ugyan kötelező az utasoknak, de olvasóink szerint a sofőrök egy része viszont nem hordja a pécsi helyi járatú buszokon.

Bóka Máté

Fotó: Löffler Péter

A pécsi DK-s alpolgármester, Bognár Szilvia hangjára megszólalásig hasonlító hang mondja be a Tüke Busz járatain, hogy kötelező a buszokon a maszk viselése. A politikus hivatalos közösségi oldalán arra hívja fel a figyelmet, hogy „zárt közösségi terekben mindenhol ajánlott a maszk viselése”.

A baloldali városvezető, Péterffy Attila pedig néhány napja szintén arról számolt be: „aggodalommal tapasztaljuk, hogy Pécsett sokan nem, vagy nem megfelelően hordanak maszkot, nem tartják be a járványügyi ajánlásokat annak ellenére, hogy országos és helyi szinten is folyamatosan nő az igazoltan fertőzöttek száma”.

Olvasóink viszont jelezték, hogy a pécsi tömegközlekedési cég, a Tüke Busz Zrt. járatain vannak olyan sofőrök, akik hordanak maszkot, vannak azonban, akik nem, vagy a nyakukra, vagy éppen csak a szájukra húzva. A buszokat ráadásul sok idős ember használja, akikről köztudott, hogy a legveszélyeztetettebbek a koronavírus-fertőzéssel szemben.

A pécsi önkormányzat által fenntartott, és elvileg felügyelt céggel kapcsolatos olvasói jelzések alapján már napokkal ezelőtt megkerestük Péterffy Attilát, Pécs polgármesterét, hogy mit tesznek azért, hogy ez ne fordulhasson elő. Ám úgy tűnik, nem tartotta fontosnak azt, hogy válaszoljon a kérdésre, de talán elképzelhető, hogy egyes buszokon zártabbak a vezetőfülkék – az utastértől jobban elkülönítve – , így ezért nem feltétlenül kell az arcukat és orrukat eltakarva dolgozniuk.

Néhány napja egyébként még Kovács Ágnes, a baloldali pécsi önkormányzat egészségügyi referense a polgármesterrel közös sajtótájékoztatón is egyik legfontosabbnak tartotta az orrot és a szájat eltakaró maszk hordását. Pár hete pedig a városvezetés hivatalos közleményben jelentette be azt is, hogy a buszhálózat főbb vonalain jelentősen gyakrabban közlekednek a járatok szeptembertől, „az autóbusz-vezetőket maszkkal és fertőtlenítő folyadékkal látták el”.

Hétfőtől már kötelező az utasoknak

Hétfőtől kötelező, és ellen­őrizni fogják a maszk viselését a pécsi közösségi közlekedés járatain, közölte péntek délutáni közleményében a Tüke Busz Zrt. Azt az utast, aki az autóbusz-vezető, a menetjegy-ellenőr felszólítására nem veszi fel a maszkot, a sofőr köteles az utazásból kizárni, illetve közérdekű üzem működésének megzavarása szabálysértés elkövetésének gyanúja miatt ellene rendőri intézkedést kérni, továbbá a járműről leszállítani. A kormányrendelet alapján a nem a jogszabályban előírtak szerinti maszkviselés esetére a későbbiekben pótdíjak kiszabására is sor kerülhet. Várhatóan már a jövő hét elején 10 autóbuszba szerel fel érintésmentes, automata adagolós kézfertőtlenítő eszközöket a buszos társaság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!