a városatyák üléseztek

2020.09.22. 11:30

Pécsi közgyűlés: a DK-s alpolgármester szembement Péterffyvel

Polgármesteri biztosról, ügyvezetőkről, a költségvetés módosításáról is tárgyalnak a képviselők. Nem kizárt, hogy a Zsolnay-negyed új igazgatói posztja megosztja a baloldalt.

B. M.

A közgyűlés elején megemlékeztek a közelmúltban elhunyt Bertók László költőről, Pécs díszpolgáráról. Kővári János, az ÖPE-KDNP frakcióvezetője pedig ugyan bejelentette, hogy hét képviselő által közösen benyújtott fenntartható közlekedésfejlesztési javaslatcsomagról tárgyaljanak a képviselők, de Péterffy Attila, Pécs polgármestere ezt nem akarta, azt mondta, majd csak októberben veszik elő a kérdést.

Igazítottak a büdzsén

Döntöttek a költségvetés módosításáról, amely kapcsán a baloldal húsz százalékos iparűzési adóbevétel visszaeséssel számolt, miközben a nemzeti oldal azt firtatta, hogy korábban a veszélyhelyzetre hivatkozva 2,5 milliárdos összeget zároltak, de most ennek a pénznek a sorsáról nem tudnak.

A baloldali alpolgármester, Ruzsa Csaba azt mondta, hogy nem is volt zárolás, csak felfüggesztés, október közepén látják majd pontosabban az adóbevételeket.

Kővári János azt is felvetette, hogy az idén 125 éves színház működésére 160 millió forinttal kevesebb jut ebben az évben, mert az állammal való tárgyalás során a tavalyihoz képest ekkora összeggel kevesebbet tudtak csak elérni, valamint a Zsolnay-negyednek sincs még megoldva az idei állami támogatása.

Mint ismert, az állam szerint a város olyan igényekkel élt, amelyeket a jelen helyzetben túlzónak tartottak, másrészt a városvezetésnek a kormánnyal való folyamatos harca miatt az álláspontok sem közeledtek.

A baloldal most egyrészt arra hivatkozott, hogy a másik fél nem teljesít, a színháztól pedig azt kérték, hogy a jelenlegi forrásokhoz igazított költségvetést nyújtson be.

Polgármesteri biztost bíznak meg a sportberuházások koordinálására

Péterffy Attila arról beszélt, hogy a kormány támogatná egy versenyuszoda, egy stadion és egy honvédelmi sportközpont építését az akvapark mellett, valamint az önkormányzat tervezi azt is, hogy a PSN Zrt.-t átalakítják.

Ezen ügyekben dolgozna Török Ottó, a Gyurcsány-kormány volt államtitkára, egykori MSZP-s képviselőjelölt.

Vári Attila fideszes képviselő, a PSN Zrt. volt vezetője azt mondta, hogy nem értenek egyet az újabb státusz létrehozásával, de a munkáját támogatják. Kóbor József (LMP) képviselő és Kővári János sem értette, hogy miért van szükség újabb státuszra, ráadásul az is kiderült, hogy Török Ottó most is 700 ezer forintos tanácsadói fizetést kap a PSN Zrt.-től.

Csizmadia Péter (Fidesz) frakcióvezető azt is közölte, hogy a külön posztra azért sincs szükség, mert jelenleg is működik a Pécsi Városfejlesztési Zrt., ahol van elég szakember és tapasztalat az ilyen feladatokhoz.

A baloldali többségű közgyűlés elfogadta Török Ottó kinevezését, aki így polgármesteri biztosként bruttó 1,1 milliós fizetést vihet majd haza.

A DK-s alpolgármester szembement Péterffyvel

Előre borítékolni lehetett, hogy a Zsolnay-negyed (ZSÖK Kft.) ügyvezetői igazgatói posztja megosztja a balliberálisokat, miután a DK és a Momentum is a fideszes kezdeményezés mellé állt a hétfői kulturális bizottsági ülésen, és azt javasolták, hogy inkább új pályázatot írjanak ki a posztra és ne válasszanak új ügyvezetőt.

A lépés hátterében az állhatott, hogy a DK politikusai most már úgy érezhetik, hogy a Péterffy Attila vezette városirányítás inkább az MSZP-s köröket részesíti előnyben – így például Török Ottót is, aki polgármesteri biztos lett volt MSZP-s képviselőjelöltként -, holott a baloldalon jelenleg a DK-nak van a legnagyobb szavazóbázisa.

A ZSÖK esetében Péterffy Attila jelöltje Bleszity Péter volt, aki nem a kulturális, hanem a közgazdasági területről érkezett, jelenleg a Pécsi Kommunikációs Központ ügyvezetője. S bár több pályázó is volt, végül csak az ő neve került a közgyűlési előterjesztésbe.

Bognár Szilvia, DK-s alpolgármester erre a vitában azt mondta, hogy a ZSÖK ügyvezetői igazgatója kapcsán nem azt a profilt keresik, akiről most „elvileg dönteni” fognak. Később pedig még élesebben fogalmazott: a pécsi kulturális élet tragédiája az, hogy még annak látszatára sem tudunk adni, hogy a „politikát beletuszakoljuk a kultúrába”.

Péterffy erre úgy reagált, hogy nem ért egyet az alpolgármesterrel, és Bleszity Pétert javasolja a posztra továbbra is.

Bognár László fideszes képviselő megemlítette, meglepő, hogy csak Bleszityről lehet szavazni, holott másik két aspiráns is volt posztra.

A pécsi egyetem kommunikációs tanszékének adjunktusa, Doboviczki Attila és a Szabadkikötő nevű hely létrehozója, Szuhay Márton ugyanis közösen adta be a pályázatát, de ők már nem kerültek a közgyűlés elé.

A képviselő pedig újra azt javasolta, hogy írjanak ki új pályázatot, keressék tovább a vezetőt, mert a közösen pályázó Szuhay-Doboviczki páros a kulturális, Bleszity pedig inkább a gazdasági oldal felől közelítette meg a Zsolnay-negyed vezetését.

Kővári János (ÖPE-KDNP) kitért arra, hogy már a pályázatot elbíráló bizottság sem tudott dönteni első körben, majd később politikai alku tárgyává vált a kérdés, a kulturális bizottság pedig ezt a patthelyzetet azzal akarta feloldani, hogy új pályázatot írjanak ki.

Ruzsa Csaba alpolgármester szerint viszont nem az ügyvezető a kérdés, hanem a művészeti tanács léte, amelynek felállításáról éppen kedden döntöttek. Péterffy Attila, Pécs polgármestere ehhez még a polgármesteri programját is felidézte, amelyben a művészeti tanács szerepelt.

Csizmadia Péter (Fidesz) frakcióvezető viszont azt mondta, hogy ennek a tanácsnak nem lesz döntési jogköre, csak javasolhat, valójában nem is lesz hatékony ez az együttműködése az ügyvezetővel.

Kunszt Márta (DK) és P. Horváth Tamás a kulturális bizottság elnöke a vitában nem szólalt meg, pedig többen is kíváncsiak lettek volna a véleményükre. Kunszt szerepe pedig azért érdekes, mert a kulturális bizottság tagjaként maga is az új pályázat kiírása mellett voksolt, vagyis akkor még nem volt megelégedve Péterffy-jelöltjével.

Ezt követően végül megválasztották Bleszity Pétert, viszont három baloldali képviselő nem nyomott igent: egyikük nem szavazott, másikuk tartózkodott, a DK-s alpolgármester, Bognár Szilvia pedig egyenesen nemmel szavazott, így Péterffyvel szemben voksolt.

Kővári János a döntés után rögtönzött sajtótájékoztatón azt mondta, hogy szemmel látható volt, – ahogy a kulturális alpolgármester is erre utalt – hogy nem szakmai döntés született, nem a pécsi kulturális alkotóközösség meghallgatásával hoztak döntést, hanem csupán egy agresszív politikai nyomásgyakorlásról van szó, Péterffy Attila pedig a választási ígérgetéseivel szemben nem veszi figyelembe a kulturális élet szereplőinek véleményét sem.

Új vezetők a Tettyénél

Ruzsa Csaba azt mondta, hogy örül annak, hogy a Tettye Forrásház Zrt. igazgatótanácsi tagsági posztjára Vida János, a Pétáv ügyvezetője elfogadta a felkérést, a cég vezérigazgatójának Brandstätter Gábort kérték fel.

Ő a PTE-n végzett, a Fővárosi Vízműveknél, valamint egy nemzetközi hátterű pesti tanácsadó cégnél dolgozott, egy halfeldolgozó vállalat egyik ügyvezetője volt. Munkájáért bruttó 1,3 milliós fizetést, valamint havonta bruttó 200 ezer forintot lakhatási hozzájárulást kap.

Csizmadia Péter (Fidesz) frakcióvezető azt mondta, hogy Sándor Zsolt vezérigazgató távozásával újabb kiváló szakember hagyta el a várost, de sikert kíván majd az új vezetőnek, egyben a cég szerkezetátalakítási terveit kritizálta.

-Nem jutalmakra, hanem fejlesztésekre költötte az előző cégvezetés Sándor Zsolt idejében a vállalat forrásait – mondta Kővári János (ÖPE-KDNP) frakcióvezető, aki szerint számos remek projektet levezényelt Sándor Zsolt, nem sározni kellene, hanem megköszönni a munkáját – utalva ezzel a baloldalról érkező szerinte „nagyképű” kijelentésekre.

A Biokomnál is újabb vezetők jönnek

-A napi működéshez is szükség van a napi irányításban még egy ügyvezetőre – indokolta a baloldali alpolgármester, Ruzsa Csaba a Biokom új ügyvezetőjének kinevezését.

Mint ismert, Genczler István – aki akadályoztatása miatt nem tud érdemben dolgozni – is megtartja posztját a Biokomnál, miközben a környezetmérnöki és jogi okleveles mérnöki diplomával rendelkező Meixner Barna, a volt MSZP-s alpolgármester, Meixner András fia is ugyanebben a pozícióban dolgozik majd társügyvezetőként. Meixner Barnát egyébként már a korábbi szocialista városvezetés idején delegálták a Zsolnay Porcelángyár Zrt. igazgatóságába. Az új pozícióban közel bruttó 1,4 milliót keres majd.

A Biokomnál egyébként még egy temetkezéssel foglalkozó ügyvezetőt is kineveznek decemberig Szabó István személyében bruttó 100 ezer forintért. Erre azért van szükség mert Genczler István nem rendelkezik a temetkezési ágazat vezetéséhez szükséges szakképesítéssel, bár már elkezdte kitanulni a szakmát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!