gonoszság?

2020.10.08. 11:30

Kiközösítik azt a diákot, aki elkapta a vírust

Amióta világ a világ, sajnos vannak olyan gyerekek, akik csúfolják, bántják társaikat. Most újfajta zaklatási forma terjed az iskolákban, kiközösítik a diákok azt a társukat, akiről kiderül, hogy koronavírus-fertőzött.

Tóth Viktória

Gyermekként igen nehéz átélni, hogy csúfolnak valakit, de a szülők is rosszul viselik, ha csemetéjük sírva jön haza az iskolából, mert a többiek kiközösítették. A diákok pedig, akiket akár szavakkal, akár tettekkel bántanak – jellemzően a kisebb, általános iskolás korosztály – hajlamosak azt gondolni, hogy nem elég jók valamiben, kevesebbnek érzik magukat a társaiknál.

A kérdéskört a járványhelyzet kapcsán újabb nézőpontból is meg lehet közelíteni. Mint azt a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány honlapján is írta, egyre több helyről kapnak jelzést, hogy a gyerekek között terjed az egymás csúfolása, bántása, kiközösítése, zaklatása, ha valakiről kiderül, hogy elkapta a koronavírust. S főleg az olyan gyerekeket hibáztatják társaik, akikről később derül ki, hogy tudtuk nélkül betegen jártak iskolába.

A pécsi Molnár Eszter háromgyermekes édesanya ugyan saját tapasztalattal nem rendelkezik a témában, ám mint mondta, ismerősének gyermeke és az osztálya karanténba került a közelmúltban. Egy tanuló és családja elkapta a vírust, és a közösségi oldalon az osztály csoportjában bántó kommentárokat is kaptak. S az anyuka baráti körében olyan esetet is hallott, hogy a gyereket, aki csak megfázott, és ezért hazaküldték, osztálytársai kibeszélték pedig ő még fertőzött sem volt.

– A kortárs bántalmazásnak ez a formája (vírus-bullying) éppúgy megengedhetetlen, mint bármilyen más fizikai, érzelmi vagy verbális erőszak. Ez a mi, felnőtt felelősségünk, hogy az ilyen eseteket a lehető leggyorsabban leállítsuk! – fogalmazott az alapítvány.

Mit lehet tenni a zaklatás ellen?

Ahogy a gyermekjogi alapítvány is jelezte, fontos, hogy a szülő, tanár, óvodapedagógus tisztában legyen azzal, hogy a jelenség létezik. Majd ennek megfelelően észrevegyék és felismerjék, ha a gyerekek körében megjelenik a vírus miatti zaklatás. Ezután a lehető leghamarabb lépjenek közbe, és tegyék egyértelművé, hogy senkit nem szabad amiatt bántani, mert ő, vagy valamely hozzátartozója beteg lett. Valamint a gyerekekkel beszélgessenek arról, hogy miért nincs rendben, ha valakit megszégyenítenek egy állapot miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!