hoppá!

2020.12.11. 14:13

Balhé a köbön: saját polgármesterét ítéli el a Mindenki Pécsért Egyesület

Visszaélésről beszél nyilatkozatában a Péterffy Attilát a polgármesteri székbe juttató Mindenki Pécsért Egyesület az újabb pécsi alpolgármester kapcsán a Facebook oldalukon.

Máté Balázs (forrás: Pécsi Újság.hu)

A polgármesterek a veszélyhelyzet időtartama alatt a képviselő-testületek jóváhagyása nélkül, egyszemélyben is hozhatnak döntéseket. Ezt a lehetőséget ragadta meg Péterffy Attila, Pécs polgármestere akkor (is), amikor újabb alpolgármestert nevezett ki a szocialista Nyőgéri Lajos személyében.

A döntést a Fidesz megdöbbenéssel fogadta, közleményben támadták, más politikai körökben pedig meglepetést keltett, különösen azt követően, hogy a rágalmazás miatt korábban már elítélt Nyőgéri tavaly kénytelen volt lemondani a gazdasági bizottság elnöki posztjáról, miután kiderült, hogy három vállalkozását a cégbíróság kényszertörléssel megszüntette, és öt évre a cégvezetéstől is eltiltották.

A polgármester mindenesetre közleményében azt állította, a döntése előtt több körben egyeztetett a városvezető frakciókkal – ez azonban, a reakciókat látva, legalábbis kérdéses. Információink szerint a DK-ban egyáltalán nem fogadták kitörő lelkesedéssel Nyőgéri kinevezést, mert ezáltal gyengültek a pozícióik, már csak azért is, mert az új alpolgármester megkapta a DK-s Bognár Szilvia feladatkörének jó részét is.

Pénteken viszont egyértelműen kiderült, komoly belharc dúl a városházán, nem pusztán a DK és az MSZP között, hanem a Péterffyt is indító, Mellár Tamás által gründolt Mindenki Pécsért Egyesület és a polgármester között is. Az egyesület elnöksége nyilatkozatot adott ki, amelyben élesen elítélik az újabb alpolgármester kinevezését.

Íme, a nyilatkozat teljes szövege:

„Nyilatkozat

A Mindenki Pécsért Egyesület, amely a 2019. évi önkormányzati választásoknál a pécsi ellenzéki pártok közös indulásának a gyűjtőszervezete volt, a következő nyilatkozatot teszi.

A súlyos járványügyi helyzetben és a nyomában kialakult gazdasági válság közepette, amikor az önkormányzatok felhasználható forrásai drasztikusan lecsökkentek, s miközben a jogos támogatási igények jelentősen emelkedtek, indokolatlannak és kifejezetten károsnak tartjuk azt, hogy a város polgármestere – kihasználva a rendkívüli helyzetet – egy újabb alpolgármesteri státuszt hozott létre. Meggyőződésünk, hogy sokkal inkább a válság sújtotta családok és hátrányos helyzetű pécsi polgárok megsegítésére kellene fordítani azokat a milliókat, amelyeket a harmadik alpolgármester számára fognak majd kifizetni a városházán.

Mérvadó jogértelmezések szerint a pécsi polgármester visszaélt a szükségállapot által ráruházott egyszemélyű döntési jogával, mert ez az intézkedése nem a válság enyhítésére szolgál. Ezért arra szólítjuk fel Péterffy Attila polgármester urat, hogy a rendkívüli állapot megszűnése utáni első közgyűlésen bocsássa szavazásra a harmadik alpolgármesteri státusz létrehozását és csak akkor kezdeményezze a státusz betöltését, ha azt a közgyűlés minősített többséggel elfogadja.

A Mindenki Pécsért Egyesület azért alakult, hogy elősegítse a tiszta közéletet, a demokratikus viszonyok megerősödését és a város polgárainak anyagi és szellemi gyarapodását. Úgy látjuk, hogy az Egyesületünk színeiben indult és megválasztott polgármester ezen intézkedése veszélyezteti a fent említett céljainkat, ezért emeltük fel szavunkat és adtuk ki ezt a nyilatkozatot.

Pécs, 2020. december 11.

A Mindenki Pécsért Elnöksége”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!