ellenőrző körút

2020.12.01. 11:30

Közterület-felügyelőkkel járőröztünk a pécsi éjszakában

Éjszakai őrjáraton vettünk részt a közterület-felügyelet munkatársaival. Hajléktalanal intézkedtek, megbüntettek egy szabálytalan autóst, a kijárási korlátozás betartását is ellenőrizték.

Zsigmond József

Betekinthettünk a pécsi közterület-felügyelet munkájába a hétvégén. A több éve közterületes Ferenccel és Istvánnal a felügyelet Búza téri irodája előtt találkoztunk este nyolc órakor.

– A Lánc utcai önkormányzati épületben kezdjük a körjáratunkat – mondta Ferenc. Az épületben szörnyű állapotok uralkodtak. Betört ablakok, szétvert ajtók, folyosói lámpák, az emeleten óriási csótányok. Naponta többször járják végig az épületet a közterület-felügyelet munkatársai. Próbálnak ügyelni a rendre, ami nem könnyű feladat. Volt már itt machetés támadás, késelés, tömegverekedés, gyújtogatás. Az épületbe erőszeretettel költöznek be hajléktalanok és drogosok.

– Szép jó estét, hölgyem. Itt nem tartózkodhat – szólított meg illedelmesen egy 30 év körüli nőt a közterületes, aki az egyik folyosón a földön üldögélt bódultan.

Kiderült, aznap engedték ki a börtönből, nem volt hová mennie. A felügyelő hívta a Támasz Alapítványt, hogy jöjjenek ki érte. A vonal másik végén bejelentkező hölgy a név és a születési dátum hallatán közölte, nem fogadják az illetőt. Ki van tiltva az összes szállóról, agresszív, terrorizálja társait. Ezután a rendőrség ügyeletét hívták, megvártuk, míg a járőrök kiértek, s indultunk tovább.

Kilenc óra. A Király utca, a Széchenyi tér kihalt, egy-két pizzafutárral és kutyát sétáltató emberrel találkoztunk. Bejártuk a Citrom utca eldugott részeit.

21 óra 27 perc. A Konzum előtti megállóban három hölgy várakozott. Mutatták az igazolást, hogy munkából jöttek, majd mosolyogva köszöntötték az őrjáratot.

22 óra. Végigjártuk a Ferencesek utcáját, a Szent István teret, a Dóm teret, majd a Széchenyi tér következett. A város csendes, járókelő sem volt, csak TEK-esekkel és polgárőrökkel találkoztunk a Király utcában.

22 óra 45 perc. Kocsiba ültünk, irány Kertváros, Uránváros. Több utcáról elmondták, milyen gondok vannak: erőszakos koldulás, drogosok vertek tanyát, kutyásokkal van gond, parkolás zöldterületen, szemetelés, hangoskodás, utcai ivászat miatt kell beavatkozniuk.

Hajnali egy óra. Megérkeztünk újra a belvárosba. Búcsút vettem tőlük, én indultam haza, ők folytatták útjukat Meszesre, a Hősök tere felé.

Volt már olyan, hogy elütötték őket

Kevés szó esik munkájukról, pedig a nap 24 órájában járőröznek, vigyáznak a rendre, illetve felügyelik a kamerarendszert a városban. Kevesen vannak, de próbálnak mindenhová odaérni. Mint megtudtuk, rengeteg veszély leselkedik rájuk. Volt, amikor a felügyelet munkatársát elütötték, vagy késsel támadták meg. Nem egy esetben emberéletet is mentettek. Nyáron a Kossuth téren egy hajléktalan reggeltől délig a padon feküdt, senki nem törődött vele. Dél körül érkezett a térre egy közterületes, látta, hogy a férfi alig lélegzik, rögtön hívta a mentőt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!