Gyurcsánytangó Pécsen

2021.02.10. 17:30

Megmaradt a luxus a pécsi városvezetőknek?

Péterffy Attila, Pécs baloldali polgármestere egy villát vett a Mecsek lankáin a baranyai megyeszékhelyen, alpolgármestere, Ruzsa Csaba pedig saját horvátországi apartmanjaiba járhat pihenni a tenger mellé. Sok-sok arany, állampapír és nagy értékű autók is vannak a legfrissebb vagyonbevallásokban.

Bóka Máté

A Péterffy Attila, Pécs polgármestere által most leadott vagyonnyilatkozat szerint – megválasztása után – 2019-ben vásárolt egy 1000 négyzetméteres telken lévő házat, de azt már nem tüntette fel, hogy a luxusvillának is beillő ház hány négyzetméteres. A polgármester által megvett ingatlant egyébként korábban 90 millióért árulták, hatszobásként tüntették fel, és immár – a korábbi ingatlanhirdetés szerint – 380 négyzetméteren szolgálja a városvezetőt.

A baloldali polgármester felerészben birtokol Pécsen, a Vörösbegy dűlőben egy 103 négyzetméteres társasházi lakóházat a hozzá tartozó garázzsal. Autója, motorja vagy más járműve nincs. Van viszont aranytömbből 3130 grammja, aranytáblából 150 grammja, aranylapkából 20 grammja.

Mivel ezergrammnyi aranytömböt úgy 17 millió forint körül árul a Magyar Aranykereskedő Zrt. a honlapja szerint, körülbelül Péterffy Attilának csak aranyból így lehet 50 millió forintnyi vagyona, de az aranytábla és az aranylapka is érhet még pár milliót. Aranyszárny kötvényekben van még nagyjából 20 millió forintja a baloldali polgármesternek, valamint nagyjából 18 ezer eurója készpénzben, ami több mint 6 millió forintnak felel meg az euró mostani árfolyamán.

Összesen közel 12 millió forintnyi számlakövetelése van pénzintézetekkel szemben, de van egy 47,7 milliós banki tartozása. Magyar Állampapírokban jelentős összegű megtakarítással bír, nagyjából 24 millió forintnyi van belőle. Más értékpapírokban, többféle befektetési módok alapján elhelyezett megtakarításainak összege 37 millió forint körül van, de ezek végösszege függ a dollár, az euró és a svájci frank árfolyamától is.

Ruzsa Csaba alpolgármester Horvátországban a saját nyaralóiban pihenheti ki a munka fáradalmait, két, összesen 180 négyzetméteres apartmanja is van Zadartól nem messze, amelyeket felerészben birtokol 2007 óta. Ezek helyszíneként egyébként két aprócska kis tengerparti települést is feltüntetett, egyik Lukovo Sugerja, a másik Baric Draga. Mindezek mellett egy 1580 négyzetméteres pécsi telken épült 288 négyzetméteres családi házat – garázzsal együtt – tudhat a magáénak, amit 2009-ben vett. 2004-ben egy 1000 négyzetméteres fővárosi telken lévő 84 négyzetméteres társasházi otthont – illetve két garázst – vásárolt meg, amelynek a fele az övé. 2019-ben még vásárolt hozzá egy 100 négyzetméteres budapesti társasházi lakást is.

Bükkfürdőn egy 6800 négyzetméteres telek huszonheted része az övé, 1997-ben egy 120 négyzetméteres balatonmáriafürdői nyaraló negyedét örökölte. Egy 2010-ben vásárolt A4-es Audival és a 2019-től bérelt A6-os Audival autózik. Egy kft.-nek a többségi tulajdonosa, mintegy 70 százalékot birtokol abból. 920 ezer forint készpénzzel rendelkezik, ami szinte alig változott az elmúlt egy esztendő alatt. A Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karán oktat,

Kültagok betéti társaságokban

A 2008-ban vásárolt Renault-val járó MSZP-s Nyőgéri Lajos alpolgármester egy bt.-ben kültag, 3,5 millióval tartozik magánszemélyeknek. A 2014-es vétel óta két erdős­mecskei ingatlan – egy 1360 négyzetméteres telken lévő 80 négyzetméteres lakóház, valamint egy 740 négyzetméteres területen lévő 70 négyzetméteres ház – fele az övé. Regenyén áll a 45 négyzetméteres gazdasági épülete egy 1370 négyzetméteres zártkerti ingatlanon, amit 2017-ben vett. A DK-s Bognár Szilvia 50 négyzetméteres (2015-ös vétel) pécsi lakással rendelkezik, Vajtán van egy 2011-ben és egy 2013-ban vásárolt háza. Nyugdíjpénztári megtakarítása 1,5 millió forint értékű, van két biztosítása és takarékbetétben 4 milliója. Korábban 15,2 millió forintnyi készpénze volt, ez 9 millióra apadt. Egy bt. kültagja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!