Gazdátlan Pécs

2021.06.02. 20:00

Gazos temetőkre és terekre panaszkodnak a pécsiek

Olvasóink mellett a városi képviselők is arra panaszkodnak, gazosnak érzik a közterületeket, a temetőket. A városi cég nem válaszolt, ugyanakkor a választások előtt a baloldal pont ezzel támadta a korábbi városvezetést.

Bóka Máté

Fotó: Löffler Péter

„Ahogy járom Pécset, lépten-nyomon beleütközöm abba, hogy nincs gazdája ennek a gyönyörű városnak! Embermagasságban áll a gaz! Azt gondolom, hogy nincs ez rendben így!” – így szólt még az MSZP–DK–Jobbik–Momentum által támogatott Péterffy Attila egyik facebookos posztja a választások előtt, miközben Pécs külterületén, nem a pécsi önkormányzat kezeléseben lévő gazos területre állt be fotót készíteni az akkori helyzetről. Ugyanakkor Péterffy polgármesterré választása után már tavaly közel méteres gazról számolt be Pécs tágabb értelemben vett belvárosából Barkóczi Csaba fideszes önkormányzati képviselő, most pedig Berényi Zoltán (ÖPE–KDNP) a vasasi temetőben tapasztalt állapotokról közölt lakossági fotókat, ahogyan Hári József fideszes képviselő a Rókus sétány melletti gazos területről írt. Lapunk olvasói pedig a központi temető ápoltságát kifogásolták.

A helyszínen járva a vasasi temetőben azt tapasztaltuk, hogy ugyan nekiláttak a kaszálásnak, de nem tudni, hogy a kiszivárgott lakossági felháborodás vagy eleve eltervezett munkálatról lehetett szó.

„Felejthetetlen jó férj és édesapa, ki hivatásának lett hősi áldozata” – ez áll a pécsbányai temető egyik, 25 éves korában, 1957-ben elhunyt fiatalember síremlékén, alig néhány méterre tőle méteres gaz és fű van, de a sírok között is több helyen térdig ér a gaz. Úgy tudjuk, és ez látszik is, hogy utoljára tavaly volt kaszálva az a rész a temetőben, ahol ma már méteres gaz uralkodik.

Kerestük a pécsi önkormányzatot, a városüzemeltetési céget, de nem válaszoltak.

Méhlegelők a gaztengerből?

A méhlegelők kialakítása nem csupán abból áll, hogy a gazt hagyják elszaporodni, vagy nem nyírják le a füvet, hanem tudatosan virágmagokat szórnak szét, hogy abból valóban lakmározhassanak az apró rovarok. A fővárosban a baloldali kerületekben most azonban azt a marketingfogást találták ki, hogy egy táblát kitesznek a le nem kaszált, gazos területekre, mintha az méhlegelő lenne. Hoppál Péter pécsi fideszes parlamenti képviselő egyébként egy budapesti „méhlegelő” kapcsán úgy fogalmazott, hogy Pécsen ezt gaztengernek hívják.

A pestihez hasonló méhlegelőtáblák esetleges pécsi kihelyezése kapcsán is kerestük a városi céget, az önkormányzatot, de nem válaszoltak az ezzel kapcsolatos kérdésünkre sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!