közösségibisztró-bor

2021.06.03. 18:22

Megjelent a REDy immár negyedik évjárata

A villányi borvidék négy évvel ezelőtt hívta életre Villány könnyed arcát, a REDy-t, mely a termelők lelkesedésének és a fogyasztók pozitív visszajelzéseinek köszönhetően egyre népszerűbb.

Zs. K.

Forrás: V.B.

A REDy egy portugieseralapú házasítás, amelyben megjelenhetnek egyéb más Villányban honos fajták is. Oportót 51–66 százalékban kell tartalmaznia, emellett a hazai fajtáké (blauburger, kadarka, kékfrankos és zweigelt) 20–49 százalék, míg a nemzetközi fajták aránya 0–14 százalék lehet. Ezt persze egyre kevesebbszer kell elmondani a borkóstolókon – mert egyre több a visszatérő REDy-ző, aki kíváncsian lép a pulthoz, hogy tesztelje az idei év termelőit.

A járvány miatt a bisztrókba, éttermekbe, romkocsmákba szánt REDy majdnem egy teljes évre karanténba került. Szinkronban az élet újraindulásával viszont a közösségibisztró-bor legújabb évjárata is elindult, az idén nyolc borászat készített REDy-t. A nagyobb rendezvényekre még várni kell, de a pünkösdi hosszú hétvégén 4 közösségi standon is fogyott a finom nedű, ami jól bizonyítja, hogy van igény a portugieseralapú házasításokra.

A nagytestvér, a nagy testű Villányi Franc, a borvidék zászlóshajója már a 8. életévét tölti idén, „Villány két arca”-ként tökéletesen egészítik ki egymást a REDy-vel a hazai rendezvények standjain a könnyed, gyümölcsös és az érett, hordós borokat kedvelők nagy örömére. A kimondott szándék szerint a REDy nem csak és kizárólag az Y generációt célozza. Annak ajánlják, aki szeretne egy kis fiatalos vidámságot csempészni a dolgos hétköznapokba, vagy egy könnyed, minőségi vöröset keres a hétvégi kerti partihoz.

Borsétány

Az idén hat alkalommal alakul sétálóutcává a villányi pincesor előtti útszakasz (a Vinatus Pincétől a Rejiji Wines Pincéig), elsőként szombaton 11 órától a pincészetek megnövelt terasszal várják a borkedvelőket. A járványhelyzet adta lehetőségeket figyelembe véve készülnek nagy rendezvények megtartására is, a Rozé Fesztivált július 9–10-re, a Vörösbor Fesztivált pedig október 1–3-ra tervezik, emellett június 18-tól a „Ha Péntek, akkor Villány” rendezvénysorozat is visszatér.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!