felújítás

2021.08.25. 17:30

Milliós segítséget kap a kormánytól a Lyceum templom

Több mint fél éve zárva tartja kapuit a belvárosi Lyceum templom, amely a tavalyi földrengésben sérült meg és vált életveszélyessé. A felújításra már egy ideje gyűlnek a magánadományok, most pedig a kormány is beszáll negyvenmillió forinttal. Kővári János önkormányzati képviselő tájékoztatása szerint így már a teljes rekonstrukció megvalósulhat.

Vizvári Soma

Fotó: Laufer László

Negyvenmillió forinttal támogatja a kormány a tavalyi földrengésben megsérült Lyceum templom felújítását – jelentette be Kővári János önkormányzati képviselő, az Összefogás Pécsért Egyesület (ÖPE) elnöke szerdán a Pálos rendhez tartozó épület előtt megtartott sajtótájékoztatóján.

A politikus elmondta, mikor a horvátországi földrengés miatt a Pécs szívében álló templom vakolata megrepedt és életveszélyessé vált, rögtön gyűjtést hirdettek a pécsiek körében a felújítás érdekében, és Őri Lászlóval, a megyei közgyűlés elnökével segítséget kértek a kormánytól is. Az ÖPE elnöke közölte: a pálosok rendfőnökétől tudja, hogy a kormány által biztosított negyvenmillióból, az összegyűlt adományokból és a biztosító által kifizetett összegből a teljes rekonstrukciót meg tudják oldani.

Kővári arról számolt be, hogy a munkálatok ugyan még néhány hónapig eltartanak, de a szentélyt már felújították, és a templom freskóit is rendbe fogják hozni.

Van azonban a földrengéstől független gondja is az épületnek. – A vizesedés több évtizedes probléma a Király utcában, ezt a csapadékvíz elvezetésének áttervezésével lehet majd megoldani – tette hozzá az ÖPE-elnök. Kővári elárulta, ez ügyben most pénteken megkeresi Ruzsa Csaba alpolgármestert.

Ahogy arról a Dunántúli Napló is beszámolt, tavaly december 29-én Pécsett is városszerte érezhető volt a horvátországi epicentrumú földrengés, amely a Király utcában álló Lyceum templomot se kímélte: a falakon vakolatrepedések, a freskókon sérülések keletkeztek. A lehullott vakolatdarabok beborították az oltárt és a padsorok környékét, a templomot emiatt bezárták. Év elején szakértők megállapították, hogy a vakolat több helyen elvált a boltozattól, a falakról akár 20-25 kilogrammos vakolatdarabok is lezuhanhatnak, ami életveszélyes.

Raktárnak is használták

A Lyceum templom történetéről korábban Lantosné Imre Mária néprajzkutató mesélt lapunknak. A templomot 1741-ben kezdték el építeni példás összefogással – az akkori gazdag családok nem sajnálták a pénzt, és az építkezéshez szükséges nyersanyagot -, majd 1756. június 13-án szentelték fel. II. József 1786-ban a szerzetesrendeket – köztük a pálosokat is – feloszlatta, ezek után a templomot bor-, széna- és sóraktárnak használták. Báró Szepesy Ignác püspök 1832-ben visszavásárolta az egyháznak. A volt rendház épületében 1835-ben új oktatási intézményt hozott létre, megalapítva a Lyceumot, a jogi- és bölcseleti kart. A város lakossága körében ekkor terjedt el a Lyceum templom elnevezés. Az épületet 1997-től a pálosok a történeti hagyomány jegyében átvették a Pécsi Egyházmegyétől a hívek lelkipásztori ellátására. 2012-ben a püspökség a templom tulajdonjogát is visszaadta a Pálos Rendnek. A templom melletti egykori pálos rendházban ma a Széchenyi-gimnázium működik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!