Az utcán is zene szól majd

2021.08.26. 17:30

Világklasszisokkal várják a hallgatóságot a Zeneszüret Fesztiválra

Kilépni a koncerttermek falai közül, s közel hozni az emberekhez a zene gazdagságát – ez a Zeneszüret Fesztivál fő célkitűzése. A Filharmónia Magyarország a Pécsi Egyházmegye társszervezésében idén ismét megrendezi hagyományos, őszi klasszikus zenei programsorozatát Pécsett szeptember 9-12 között. Az idei rendezvény középpontjában a zongora áll.

Mohay Réka

Fotó: D. É.

Szokatlan, különleges helyszíneken felcsendülő zenével kívánják idén, a tizenegyedik alkalommal megrendezett fesztiválon hirdetni, hogy a zene az emberi élet szerves része, mely gazdagítja, felemeli a mindennapokat. A sajtótájékoztatón Szamosi Szabolcs ügyvezető és Benedekfi István, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkárság főosztályvezetője ismertette a programot, melyet Benedekfi István zongorajátéka is színesített.

Már szeptember 8-án megkezdődik a fesztiválra hangolódás, az érdeklődők egész nap során muzsikálhatnak az utcákon elhelyezett zongorákon, a város több helyszínén találkozhatnak zenei flashmobokkal is. Szeptember 9-én este 8 órakor a nyitókoncerten Carl Orff Carmina Burana című darabja csendül fel a Dóm téren a Magyar Állami Operaház előadásában.

Szamosi Szabolcs elmondta, a helyszín is meghatározó, ugyanis a mű alapjául szolgáló versgyűjtemény szerzői középkori vándordiákok és szerzetesek, így a székesegyház és a középkori egyetem méltó közege lesz a dallamoknak. E napon a Széchenyi téren Generációk találkozása címmel fél hatkor pécsi és Pécsről származó gyermek és felnőtt művészek közös koncertjét hallgathatjuk meg, többek közt Boros Misi is zenél majd.

Szeptember 10-én este népszerű filmzenéket hallhatunk a Dóm téren a Szent István Filharmonikusok előadásában, a szólista Feke Pál lesz. Ezen felül Moldvai táncház, cirkuszi felvonulás, balett improvizáció és Játszótér-koncertek lesznek a mezőszél utcai Magasházi, valamint a Kis Fizikus játszótéren a Szilárd Leó parkban.

Szombaton, szeptember 11-én Olga Kern világhírű zongoraművésznő, Rachmaninov egyik legkiválóbb interpretátora ad koncertet a Kodály Központban. Családi nap lesz továbbá a Zsolnay Negyedben, ahol ringató, zeneovi, családi táncház, interaktív zeneóra és bábszínház is várható.

A zárónapon, szeptember 12-én Kéméndi Tamás harmonikaművész koncertezik a Széchenyi téren, Gráf Vivien, Györfi Anna és Kusnyér Anna énekesnők társaságában, majd a Voisingerst hallhatjuk. Este nyolckor pedig szabadtéri klasszik mozi nyílik a Tettyei romok között: a Kaliforniai álom című amerikai romantikus vígjáték kerül műsorra.

A szervezők kedvezményekkel is készülnek: két Zeneszüret programon való részvételtől 50 százalék kedvezményt biztosítanak, a Filharmónia bérletesei pedig 20 százalék engedményben részesülnek. Jegyek válthatók a Kodály Központban, a Ticket Express irodáiban, a koncertek előtt a helyszínen, valamint online a Jegymester weboldalon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!