szívmelengető

2021.10.15. 18:30

Hosszú idő után ismét szól a harang Nagybudmérban

A nagybudméri harang körülbelül a hetvenes években kapott egy elektromos mozgatószerkezetet, ami nem működött rendesen, így csak időnként kondult meg. Az új szerkezetnek köszönhetően ismét harangszó csendül fel reggel, délben, s este.

MH

Forrás: miserend.hu

- A nagypapám, Steckl Ferenc, avagy mindenki Steckli bácsija hosszú éveken át kézzel harangozott a faluban. Ő volt a templom gondnoka az 1950-es években. Soha nem hagyott ki egyetlen egy alkalmat sem. Akár esett, akár fújt, ő ott volt és percre pontosan rángatta a harangkötelet bármiféle ellenszolgáltatás nélkül. Majd 2005-ben elhunyt, és gyakorlatilag ekkortól nem volt rendszeres harangszó a faluban – nyilatkozta lapunknak Tetz János, Nagybudmér polgármestere, aki kiemelten fontosnak tartotta, hogy megoldja ezt a problémát.

A régmúltban egyfajta iránytűnek számított, de az újabb lakók is nagyon örülnek, hogy ismét van harangszó a faluban.

- Egy gyors közvéleménykutatással végigmentem a falun, és az emberek egyhangúan azt mondták, hogy igenis szóljon a harang – nyugtázta a polgármester.

Lélekharang

A falu közössége azon dolgozik, hogy az esti harangozás után a lélekharang is megszólaljon, amely a falu halottjaiért szólna. Általában ez a templom legkisebb harangja, melyet hosszú idők óta a halálesetek hírüladására, illetve temetéskor használnak. Ha belefér a falu büdzséjébe, akkor még az idén belevágnak a projektbe.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!