Csodajárgány

2021.11.07. 15:40

Egy igazán különleges busz parkol Pécsett, melynek létezéséről kevesen tudnak

Két éve annak, hogy leparkolt egy angol emeletes busz a pécsi Kertvárosban, s azóta is egy helyben állva mosolyogtatja meg az arra járókat.

MH

Fotó: MH

Emeletes busz ide vagy oda, jelen cikkünk tárgya nem összekeverendő az egykori pécsi emeletes busszal, amely helyijáratként üzemelt. Mint ahogy azt nemrégiben megírtuk, a két Ikarusból összeépített busz manapság már nem járja Pécs utcáit, mégis sokan összekeverik az angol emeletes busszal.

A ködös Albionból származó 1978-as évjáratú, hetvenöt személyes, jobbkormányos busz belseje ugyan elég puritán, mégis sokakat megmosolyogtat. Többek között veteránjármű kedvelő tulajdonosát is, aki már két éve, nap mint nap csodálhatja az autókozmetikája udvarában álló buszt.

A tulajdonos elsősorban a jármű veteránértékét képviselné, olyan szintre újítaná fel a buszt, hogy helybeli és közeli autótalálkozókon megjelenhessen vele. Ötlet mindig van, azonban a megvalósítás elmaradt, ezért most eladásra kínálja ezt az igazi különlegességet.

- Nyugodt szívvel egy ízig-vérig veteránkedvelő személyre bíznám. Az igazi boldogságom az lenne, ha egykori fénykorában láthatnám viszont a buszt.

Nem volt végcél a dátumot tekintve, így sosem álltunk neki a teljes felújításnak. Ha nem kerül értékesítésre, akkor sem hagyom az enyészetnek – nyilatkozta lapunknak a busz tulajdonosa.

Fotó: MH

1994-ben került be az országba a busz, ami magyarországi életét Győrben kezdte. A jelenlegi tulajdonosa már Pécsen vásárolta meg egy barátjától. Győrben reklám céljára használták néhány alkalommal, de az előző tulajdonosa sem hasznosította, így az elmúlt 14 évben nem volt használatban a jármű.

A LEYLAND FE 30 A az emeletes buszok legkisebb kiadása, ezekben a fleetline típusokban nem volt állóhely, csak ülőhely. Angliában iskolabuszként funkcionált. A West Midlands Passenger Transport Executive (WMPTE) volt felelős a West Midlands-i tömegközlekedésért 1969 és 2016 között. Ez a busz a PTE 6938-as szám alatt futott Walsall, Oldbury és West Bromwich városától indulva. A jármű eredetileg kék színű volt, jelenleg pedig feketében pompázik.

 

Az elmúlt 14 év megtette a hatását, az idő vasfoga jócskán látszik rajta, de a busz jelenleg is üzemképes. A jármű eredeti állapotban van, nincs túl jó bőrben, pöfög és röfög, tehát felújításra szorul.

- A pécsi barátom és én is veteránkedvelő emberek vagyunk. Egy ilyen angol busz pedig maga a csoda. Már volt egy ’60-as évjáratú eredeti londoni autentikus piros buszom, amit a pécsiek láthattak is anno. Két héten belül megvettem a barátomtól ezt a buszt, ezzel pótolva az előző hiányát – mesélte a tulaj.

Tizenöt óra kellett hozzá, de lábon hozták le a buszt Győrből. Magyarországon van egy jogszabály, amely szerint a 4 méter feletti járművek útvonalengedély kötelesek. Ez a busz 4 méter 40 cm magas, tehát az M6-os alagúton épphogy 10 cm híján fért át.

- Azt szeretném, hogy itt maradjon Pécsen. Napi szintű használatra nem ajánlom, de kis távokra folyamatos karbantartás mellett lehet üzemeltetni. Akár még Food Truck-nak átalakítva is szívesen látnám a környéken.

Valakinek egy roncs, valakinek egy érték. Egy biztos, sokan megcsodálják, kicsik és nagyok egyaránt. Ha valaki meg szeretné tekinteni, nyitva az ajtó, szíves-örömest megmutatja a tulaj bárkinek. Pécsett a Kertvárosban található a pécsi buszok egyik gyöngyszeme.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!