Rendezvénnyel ünnepelnek

2022.07.28. 11:31

Felújították és újraszentelik majd a vékényi faluházat

A település életében kiemelt jelentőséggel bíró rendezvényre készülnek Vékényben – a Kereszttől a Faluházig címet viselő ünnepséget ezen a hétvégén, július 30-án tartják, amelynek keretein belül háborúsemlékmű-avatásra és a megújult faluház újraszentelésére is sor kerül.

W. K.

Mint azt Endrődi Tibortól, Vékény polgármesterétől megtudtuk, a rendezvényre a faluból elszármazottakat is várják, ezenkívül külföldről, a testvértelepülésekről is érkeznek vendégek. 

– A mostani faluház kultúrháznak épült a helyiek összefogásával, társadalmi munkában 1959-ben bolttal és kocsmával kiegészítve. A helyén eredetileg egy kereszt állt, ennek áthelyezése volt az első lépése a beruházásnak, amihez az akkori megyés püspök engedélye kellett – mesélte a faluház eredtének történetét a polgármester. 

Ezt követően, a kétezres évek környékén a helybéliek elvárásainak megfelelően korszerűsítették a létesítményt, majd a tetőteret is beépítették, ahol vendégszobák kaptak helyet – a hétvégére érkező külföldi vendégeket is itt tudják majd elszállásolni. 

A következő nagyobb fejlesztés pedig nemrég ért véget – energetikai korszerűsítésre nyertek támogatást a Magyar Falu Program keretében, így a gázfűtést modern hőszivattyús rendszerre cserélték, napelemek is kerültek az épületre, és klímaberendezésekkel is gazdagodott a ház. Idén pedig a tető felújítására is sor került – az épületet szombaton 11.30-kor szentmise keretében szentelik újjá. Az egész napos rendezvényen kulturális és szórakoztató programok várják a gyerekeket és felnőtteket egyaránt, a programot este utcabál zárja. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!