Szaktanácsokkal is szolgáltak

2022.09.08. 14:00

Nem volt könnyű az év, de szép lett a szőlő

A Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete idén is megrendezte hagyományos szüreti bemutatóját a Szentmiklós-hegyen, melyen a szervezők szakmai tanácsokkal, valamint a fajták és az évjárat értékelésével is szolgáltak az érdeklődők számára.

Zs. K.

Fotó: Laufer László

A Szőlészeti-Borászati Kutatóintézet több mint 70 éve rendezi meg a hagyományos szüreti bemutatóját, az esemény idén is nagy érdeklődés mellett zajlott. A rendezvényen sor került az évjárat értékelésére is, külön kiemelve az egyes fajták, klónok, az intézetben nemesített szőlőfajták, illetve kiszelektált klónok jelentőségét, illetve azok legfontosabb tulajdonságait. A programon dr. Werner János tudományos munkatárs értékelte a 2022-es évjáratot, és beszélt a kiemelt szőlőfajtákról. Takács Attila, a Hechta Kft. ügyvezetője az Amalgerol szőlő-stressz kezelésében való szerepéről szólt, Ipacs-Szabó István főborász pedig a borászati évjárat értékelése mellett a 2022-es év borainak kezelését foglalta össze előadásában.

– Nagyon jó hasonlat az idei évjáratra, hogy a szegény embert az ág is húzza. Szokatlan módon már a fakadás időszaka alatt is komoly aszály, talajvízhiány jelentkezett, ezt követően, amikor már erőre kapott volna a szőlő, egy komolyabb jégverés volt a területen, amely pont a virágzás közelében lévő periódust érintette. Ezután a jégverésnél sokkal súlyosabb hatások érték az ültetvényeket, a nyári légköri aszály egyértelműen rányomta a bélyegét az évjáratra – mondta dr. Teszlák Péter kutatási igazgató. Hozzátette, több szőlőfajtánál kitűnt, hogy jó aszály, különösen jó szárazságtűréssel rendelkezik, ezeket a fajtákat be is mutatták a szüreti bemutatón, és meg is lehetett kóstolni. A világfajták közül ilyen a savignon blanc, a cabernet savignon, a cabernet franc, vagy a merlot. Persze azok a fajták is kellően megmutatkoztak ebben az évben, amelyek kifejezetten érzékenyek a szárazságra.
Az intézetben nemesített rezisztens – peronoszpórával és lisztharmattal szemben magas fokon ellenálló – szőlőfajták iránt egyre nagyobb az érdeklődés országszerte.

– Ez egy nagyon jó jel, hiszen ebből is látszik, hogy az emberek gondolkodásába is egyre inkább beivódik az a fajta szemlélet, hogy fontos, hogy minél kevesebb növényvédő szert használjunk fel, és a környezetet minél kevésbé terheljük, illetve nem utolsó szempontból ez gazdasági szempontból is előnyös, hiszen jelentősen csökkentheti a költségeket

 – fogalmazott a szakember.

A Szentmiklós-hegyen az idén augusztus első napjaiban kezdődött a szüret a Sylver, Kozmopoliten Jázmin, és Zenit fajták szedésével. Az egyetemi borbirtokon 30 hektárból egyébként idén 5-6 hektáron szerkezetátalakítás történik, a már kiöregedett és elavult ültetvények helyére új tőkéket telepítenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!