A Radiológia Nemzetközi Napja

2022.11.08. 12:22

A röntgen felfedezése átformálta az orvoslást

November 8-án a röntgen felfedezését és a radiológia területén elért eredményekre emlékezünk. Ezen a napon ünnepli születésnapját a Magyar Radiológia Társaság is, ami megalakulásának 100. évét érte el 2022-ben.

Cz. E.

Fotó: Matey István

A röntgen feltalálása a véletlennek köszönhető. Egy teljesen más jellegű kísérlet során Wilhelm Conrad Röntgen fedezte fel a sugarat 1895-ben. Az invenció olyan jelentőségű volt, hogy mindent megváltoztatott. Dr. Doros Attila, a Magyar Radiológia Társaság elnöke szerint kevés esély van arra, hogy mostanában világlátásunkat annyira alapvetően változtassa meg valami, mint annak idején a röntgen. Rengeteg tudós, orvos, köztük számos magyar származású dolgozott fáradhatatlanul azon, hogy tágítsák a röntgen képalkotás területét. 

A terület jelenleg is rohamosan fejlődik, amelynek fő mozgatórugója a digitalizáció és a számítástechnika. Ma már a mesterséges intelligencia diagnosztikai alkalmazásánál tart és azokat a lehetőséget használja ki, amely a számítógépes hálózatokban rejlik. Ennek hatását érezteti az a pécsi kezdeményezés is, ami drasztikusan javította a stroke diagnosztizálását és időben történő kezelését a régióban.

A magyar radiológia mindig is az élvonalban állt az új megoldások és a továbbfejlesztések területén. Az elért eredményekről a 100. születésnapját ünneplő Magyra Radiológia Társaság ünnepi konferenciáján is szó lesz, ahol a Pécsi Tudományegyetem Orvosi Képalkotó Klinikájának igazgatója, dr. Bogner Péter is előadást tart.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!