Áttörés a kezelésben

2022.11.09. 18:42

Távoli konzultációt biztosít a Parkinson-kórban szenvedőknek is az új virtuális klinika (videó)

bama.hu

Forrás: PTE

November 8-án adták át a “Mély Agyi Stimuláció Kiválósági Központ” díjat a Pécsi Tudományegyetem Neurológiai Klinika és az Idegsebészeti Klinika részére. Közép-Európában először ebben a két intézetben vezettek be egy új távprogramozási rendszert, amely alkalmazásával személyes jelenlét nélkül tudnak konzultálni szakorvosukkal azok, akik a Parkinson-kór, a disztónia és a különböző eredetű remegések tünetei javulását eredményező kezelésben részesülnek.

Az egész világot tekintve a Parkinson-kór a második leggyakoribb idegrendszeri leépüléssel járó kórkép, amelynek előfordulása az utóbbi időben megduplázódott. Egyre gyakrabban jelentkezik a fiatal, munkaképes korosztály körében is. A tünetek azonban egy mély agyi stimulációval kezelhetőek. Ez tulajdonképpen egy agyi pacemaker, amellyel elektromos ingerlés adható le, hogy az agyi működés normalizálódjon. Az eljárás biztonságos és az életminőség megőrzésén és javításán kívül segíti a munkaképesség megőrzését is.

Az Abbott cég stimulátorát használó betegek számára nyújt segítséget ez az új távprogramozási rendszer, ami a NeuroSphere™ Virtuális Klinika nevet viseli. Ezzel az új videó alapú programozással az orvosok távolról ellenőrizhetik a betegek állapotát és a stimulátor működését.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!