Egy évet csúszott az átadás

2023.01.04. 07:00

Az Expo Center Péterffy szocialistáinak milliárdos öröksége

A pécsi Expo Center építkezését folyamatos botrányok kísérték másfél évtizede, hiszen az alvállalkozók egy részét nem fizették ki, majd miután elkészült, csak veszteséget termelt. De most is a baloldali, MSZP-s pénzügyi körrel tárgyal Péterffy Attila baloldali polgármester.

B. M.

A sátorponyva miatt újabb 100–200 milliós költséget jelentő Expo Centert úgy indították el közel két évtizede útjára a szocialista városvezetők, hogy az épület kapcsán eredetileg 200–300 milliós kiadást emlegettek a kezdetekben, majd azt felduzzasztották több mint kétmilliárdosra, és végül a pótmunkákkal, a hibák kijavításával közel hárommilliárdba – ha nem többe – került a pécsi adófizetőknek az épület. A létesítményt a szocialista befolyás alatt álló vagyonhasznosító kezdte el felépíttetni, méghozzá végül akkora hitelből – mert formailag nem felelt meg a pályázatuk –, amit a későbbi fideszes városvezetés idején kellett visszafizetni, de elképzelhető, hogy még maradt a mostani szocialista-DK-s önkormányzatnak is.

Alábecsülték a kivitelezési  költségeket

 Az építkezésről szóló, évekkel később készült vizsgálati jelentésből kiderült, hogy a projektet bizonyos belsős MSZP-s körök folyamatoson erőltették, akik alábecsülték a költségeket, az üzemeltetési kiadásokat, de túlbecsülték a bevételi lehetőségeket – például azt állították, hogy 400 milliós pluszt hozhat évente a létesítmény –, miközben lesöpörték az észérveket, az óvatosabban gondolkodókat. Az öndicséret így szólt akkor az MSZP-s polgármestertől, a néhai Toller Lászlótól: „a beruházás a siker szimbóluma”.

Már az építésnél is probléma volt a sátorral

A munkák generálkivitelezésével a Kipszer Rt.-t bízták meg, de már a kezdetekkor súlyos gondok akadtak – többek között – a sátorszerkezettel, ami nem is készült el időben, és egy évet csúszott a létesítmény átadása. A fővállalkozóra az alvállalkozók is panaszkodtak, volt, aki nem is kapta meg végül a szerinte neki jogosan járó több százmillió forintos megbízási díjat. De a Kip­szer kapcsán egy mai párhuzam is felmerülhet: a cég budapesti székhelyére bejegyzett, bizonyos szálakon azzal összekapcsolható, 2009-ben létrehozott Kipinvest Kft. nevét a Mandulás kemping kapcsán ismerhette meg a közvélemény, hosszú ideig ez a cég volt az egyik tulajdonosa a kempinget birtokló Amandula Kft.-nek, amely tulajdonképpen Puch László MSZP-s oligarcha érdekeltségébe tartozott.

A MSZP-s politikus csak akkor vált meg – legalábbis papíron – a cégtől, amikor kirobbant a botrány, hogy be akarják építeni a Mandulás kempinget luxusházakkal, és a Péterffy Attila vezette önkormányzat velük – illetve állítólag az embereikkel – tárgyalt a háttérben a bizniszről. Az ügynek végül a közelmúltban az lett a vége, hogy a „tulajdonosváltáson” átesett Amandula Kft. 200 millióért és a jó áron felbecsültetett Mandulás kempingért cserébe megkapta a rendkívül értékes, belvároshoz közeli, frekventált helyen lévő volt Bőrklinika területét.

A Kipszerre egyébként három éve Puch László érdekeltségeként hivatkoztak a baloldali lapok is. Puch egy másik üzlettársa pedig Péterffy Attila polgármestertől sportbiztosként évente több mint 10 milliót kapó Török Ottó is, aki Gyurcsány Ferenc államtitkára volt annak idején. Gyurcsány Ferenc a közelmúltban kétszer is járt Baranyában, mindkétszer találkozott Péterffyvel, sőt még kihelyezett frakcióülést is tartottak a pécsi városházán.
Rokonoknak mindig volt hely

Az Expo Center egyik programigazgatója az a Meixner András volt, aki alpolgármesterként tevékenykedett a szocialista időszakban. Fia, Meixner Barna a korábbi szocialista városvezetések idején felügyelőbizottsági helyet kapott akkor az egyik városi cégnél. A helyzet most annyiban változott, hogy Meixner András a városi lapot kiadó kft. felügyelőbizottságát vezeti, míg fia a Biokom Nkft.-ben kapott megemelt fizetésért és prémiumért igazgatói állást a Péterffy-MSZP-DK-s városvezetéstől.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!