Újabb hitelt vesz fel a baloldali városvezetés

2023.01.19. 15:48

Felemás egyeztetés után ismét további milliókat bukhat el Pécs egy mederrendezés miatt

B. M.

Fotó: Löffler Péter

Még évekkel ezelőtt, az előző városvezetés idején nyert el forrást az önkormányzat a magyarürögi patak rendezésére, hogy megakadályozzák az villámárvizeket. Ám a mostani szocialista-DK-s városvezetés nem folytatta az akkori projektet 2019-ben, hanem – állításuk szerint éppen a lakossági panaszok miatt – azt átdolgoztatták és a helyi képviselő, a balliberális Ágoston Andrea szerint számtalan fórumot tartottak a témában, ami alapján elkészítették az új terveket.

Tavaly azonban az érintettek éppen ez ellen kezdtek el tiltakozni, mert attól tartottak, hogy ökológiai szempontokat nem vesznek figyelembe, sérülhet az ott kialakult élővilág.

Lapunknak akkor azt mondták, hogy az előző városvezetés idején készült terveket meg sem ismerhették – így arról nem is tudnak nyilatkozni –, viszont az újabb elképzelésben azt látták, hogy azokban már jórészt a meder kibetonozása szerepel, miközben szinte ultimátumszerű döntések elé próbálták őket állítani. „Azzal érveltek, hogy a technokrata mederrendezési terv megvalósítása tagadná az Éger-pataknak (19. századi nevén Vőgyi pataknak), mint természetes vízfolyásnak a létét”. A pécsi közgyűlésben aztán Kővári János, ÖPE-KDNP frakcióvezető és Musch Zoltán fideszes képviselő állt ki a lakók mellett, most úgy tűnik, újabb fordulat következik a témában.

A kivitelezővel 2020 novemberében szerződtek le a munkára, viszont a módosított tartalom miatt ez már jogilag nem megfelelő, ezért új közbeszerzést kell lefolytatni. Ezúttal ketté bontják déli és északi részre a feladatot. A Park utcától délre eső részre vonatkozó közbeszerzési eljárás hamarosan elindulhat, de „az északi szakasz tekintetében új létesítési engedélyezési terveket, kiviteli terveket kell készíteni és új eljárást kell lefolytatni, és ezek után indítható meg a kivitelezési közbeszerzés”.

A korábbi közbeszerzésen nyertes vállalkozó az elmaradt haszna után, és az előre legyártott elemek miatt kártérítést kért az önkormányzattól több mint 20 millió forint értékben. Ezt a jogos követelést várhatóan meg is kapja, igaz, a baloldal ezt  hitelből akarja finanszírozni.

Azt még nem tudni, hogy a terület balliberális egyéni képviselője ezúttal figyelembe veszi-e majd azokat a lakossági kéréseket is, amikről lapunknak is beszéltek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!