Egymást segíthetik

2023.02.25. 19:50

Péterffy Attila Gyurcsány oldalán képzeli el Pécs jövőjét

A pécsi közgyűlést is hátrahagyva ott kellett lenniük a DK-s politikusoknak Dobrev Klára pécsi fórumán, mert a párt „olyan mint egy vállalat”. Péterffy Attila pécsi polgármester ebben pedig híven követte koalíciós társait, és tapsolt az első sorban az eseményen, ezzel pedig demonstrálta: Gyurcsány Ferenc mellett képzeli el saját, és Pécs politikai jövőjét.

Bóka Máté

Meglehetősen szűkszavúan nyilatkozott a Demokratikus Koalíció megyei elnöke, Kunszt Márta arról, hogy miért tartották fontosnak, hogy kedden Gyurcsány Ferenc feleségének pécsi fórumán ott legyenek. Kunszt előbb próbált visszakérdezni, hogy a „párt baranyai elnökeként a szervezet vezetőjének látogatására” miért ne ment volna el, majd arra hivatkozott, hogy a „párt is ugyanolyan struktúra mint egy vállalat”.

Arra, hogy miért gondolták úgy, hogy a közgyűlési munka helyett is inkább a Dobrev-fórumon vesznek részt, azt mondta: „nem szeretne erről nyilatkozni”. Ugyanezt mondta arra is, hogy vajon jövőre támogatja-e Gyurcsány Ferenc Péterffy Attila jelenlegi polgármestert az önkormányzati választáson, azaz nem tagadta ennek lehetőségét.

Csakhogy minden jel arra mutat, hogy Péterffy Attila már megkötötte a paktumot a DK elnökével, hiszen ősszel két alkalommal is találkozott vele. Az utóbbi esetében pedig még kihelyezett frakcióülést is rendeztek.

Péterffy demonstratív megjelenése Gyurcsány feleségének pécsi eseményén előre megrendezett, jól megkomponált fellépés volt, mondhatni politikai szerepjáték. Ezzel két dolgot demonstrált. Egyrészt első sorból tapsolva mutatja meg a hovatartozását, vállaltan feladva azt a korábbi – egyébként üres – szlo­gent, a függetlenségét, amellyel 2019-ben még a konzervatívabb látásmódú pécsieket is megtéveszthette. (Hasonló „behúzó” taktikáról árulkodik most az is, ahogyan a közelmúlttól kezdődően egyre többször mutatkozik a pécsi megyés püspökkel. Ez egyébként számos jobboldali érzelmű ember számára okozott felháborodást, tudva azt, hogy milyen módon vezeti a várost egyébként Péterffy, emberei milyen politikai üldöztetésben részesítik azokat – volt szövetségeseiket, civileket, újságírókat, azok családtagjait –, akik kritikával illetik, vagy más világnézetűek.)

Másrészt Péterffy a fellépésével azt is kijelölte, hogy milyen utat szán a következő időszakban Pécsnek. A legerősebb ellenzéki párt és pártvezér oldalán folyamatos ellenállásra rendezkedne be az Orbán-kormánnyal szemben. Ha 2024-ben újra nyer, akkor a város jövőjét arra teheti fel, hogy 2026-ban a parlamenti választáson Gyurcsány Ferenc és pártja kerülhessen hatalomra.

Egyébként Péterffy eddig hasonló szellemben vezette a várost. Nemegyszer durván támadta a jobboldalt, a kormányt – droidnak nevezte a fideszeseket például –, de mindez a város fejlődése szempontjából a korábbi támogatói szerint is ez inkább kevesebb sikerrel járt. Sokan Szegedet hozzák fel ellenpéldaként, amely úgy prosperál és működik együtt a kormánnyal a fejlesztések érdekében, hogy ott nyíltan baloldali a városvezetés.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!