A végtelenbe, és tovább!

2023.03.11. 20:34

Műholdat terveznek a Janus diákjai

A pécsi Janus Pannonius Gimnázium diákjai is részt vesznek a fiataloknak szóló űrprogramban.

bama.hu

A gimnázium öt 11.B osztályos tanulója (Illés Ágnes, Jakab Zétény, Lehőcz Judit R., Rendes Blanka és Szabó Ákos) vesz részt az Európai Űrügynökség által szervezett CanSat verseny magyarországi fordulóján mentortanárukkal, Dlusztus Péterrel.

A verseny során a résztvevőknek egy italosdoboz méretű eszközt kell elkészíteniük, amely a műholdak mintájára különböző méréseket és küldetéseket hajt végre. Minden csapatnak az alapoktól kezdve kell megtervezniük és elkészíteniük a műholdjukat, amelyek közül az első tízet 1000 méter magasra egy rakétával fellövik.

A versenynek többek között az is célja, hogy a szükséges készségeket, mint például a programozás, rádiókommunikáció és csapatmunka, megtanítsa a versenyzőknek.

A versenyt az Európai Űrügynökség (ESA) azzal a céllal hirdeti meg minden évben, hogy a diákok megtapasztalhassák, milyen részt venni egy valódi űrprojektben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!