Kinyitnak a tájházak

2023.04.21. 19:15

Programokkal csalogat újra a Szaporcai Cifraház

A Magyarországi Tájházak Szövetsége 2023-ban is alkalmat teremt arra, hogy az év egy kiemelt napján tájházaink az érdeklődők figyelmének középpontjába kerülhessenek, s izgalmas, színes programokkal, egyedi lehetőségekkel tárják ki kapuikat a látogatók előtt. Baranyában is több program közül válogathatunk a hétvégi tájházak napján.

Zs. K.

Fotó: Laufer László

A Tájházak Napján az Ormánsággal kapcsolatos gazdag programmal várja a látogatókat a Vidéken jó! Alapítvány a Szaporcai Cifraházban. Szombaton délelőtt 10 órától a Pelikán Néptáncegyüttes gyerektáncházával indul a nap, amely után 11 órától Kurucz Réka néprajzkutató tart előadást az Ormánság leghíresebb leányvásáráról, a siklósbodonyi búcsúról, amelyről a tésenfai Kalmár Károlyné (Jolánka néni) is megosztja a hallgatósággal a lánykori emlékeit, mesél továbbá  az azt követő bálról és mulatságról, ismerkedési és párválasztási szokásokról, praktikákról.

A siklósbodonyi búcsút képekben is megidézik: a mini kiállítás a szőlőhegyi mulatságokat, s a napjainkra jelentősen megváltozott diósviszlói szőlőhegy 50-60 évvel ezelőtti hangulatát mutatja be a pécsi Janus Pannonius Múzeum Néprajzi Osztályának fotóarchívumában található, és Tóth Zsuzsanna családi archívumából származó fényképek segítségével. Zentai János, aki 1965-től a múzeum munkatársa volt, az 1960-as években rendszeresen visszalátogatott a környék szőlőhegyeire, a korszak szőlőműveléséről átfogó képet adó fotóanyagot készített, így a megjelentek elé tárul a szőlőben és a pincében dolgozó, a természettel összhangban munkálkodó gazdák szőlőműveléssel vagy ünnepléssel töltött napjainak sora.

13 órától ormánsági hagyományos ételek kóstolója lesz, 14 órától pedig a Misina zenekar ad koncertet, megelevenítve az Ormánság népzenei és énekes hagyományának régies elemeit. 17 órától Dr. Kis-Halas Judit néprajzkutató Baksay Sándor költő Patak banya című művének hátteréről tart majd előadást, 18 órától pedig a Földindulás című, 1939-es ormánsági témájú filmet vetítik le a megjelenteknek.

A Vidéken jó! Alapítvány eseménysorozata a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, a Kárpát-medencei Kultúrpajta és Tündérkert hálózat program keretében valósul meg.

Hosszúhetényben és Orfűn is várják a látogatókat

Az Orfűi Malmok kiállításaiban a hétvége mindkét napján délelőtt 10-től 18 óráig kedvezményes jegyárral napi öt tárlatvezetés várja a látogatókat, a Hosszúhetényi Tájházban szombaton Bazsarózsa napot tartanak. 11 órakor lesz a Bánáti bazsarózsa gyerekrajz kiállításának megnyitója és a díjátadó ünnepsége. Ezt követően a Mecsekerdő Zrt. „Mókus suli” erdei iskolája várja a gyerekeket játszóházzal és kreatív foglalkozással, 14 órától 18 óráig pedig ingyenes tájházlátogatásra invitálják az érdeklődőket. Vasárnap 10-től 15 óráig mozgásos népi játékokkal készülnek a vendéglátók. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!