Forró a talaj Nyőgéri alatt

2023.07.09. 20:00

Marad az MSZP-s botránypáros, a tandem még hosszú évekig velünk maradhat

Nem váltotta le, sőt még néhány „pozitív” ügyet is megpróbál Péterffy Attila polgármester a volt kampányfőnöke, Nyőgéri Lajos MSZP-s alpolgármester neve mellé biggyeszteni, miután a lakásmutyik, a területén zajló rendőrségi nyomozás miatt egyre forróbb a lába alatt a talaj. A tandem még hosszú évekig velünk maradhat.

Bóka Máté Ciprián

Fotó: Löffler Péter

Nyőgéri Lajos MSZP-s alpolgármestert Péterffy Attila a veszélyhelyzetben fű alatt nevezte ki, aminek az volt az ára, hogy végül több baloldali képviselő (volt DK-s, volt jobbikos és volt momentumus) is szakított a polgármesterrel és a csonka koalíciójával. Péterffy azonban vélhetően nem is tehetett mást, hiszen az őt a polgármesteri székbe juttató, mögötte álló szocialista pénzügyi körök nem engedtek neki más mozgásteret. Ezt támasztja alá az is, hogy tudomásunk szerint a városi polgármesteri stábértekezleteken – ahol meghatározzák a heti politikai-pénzügyi ügyleteket – Kőhegyi István volt MSZP-s parlamenti képviselő mellett az MSZP-s képviselőjelöltséggel is próbálkozó dr. Bodnár Imre ügyvéd is részt vesz. 

Az MSZP-s üzleti nyomulást pedig például a Mandulás kemping – Bőrklinika cseréje is alátámasztja, amit Péterffy megválasztása után ütöttek nyélbe, és Puch László, volt MSZP-s pénztárnoknak, baloldali oligarchának, Péterffy „cukrászdás” tárgyalópartnerének érdekeltségébe tartozott. Ennek érdekében Péterffy még elítélttel is levelezett, hiszen a Mandulás kemping cégének volt ügyvezetőjét a hírhedt MSZP-mutyiról szóló Zuschlag-perben elítélték, s vele így is kommunikált a polgármester.

Ilyen összefüggésben nem véletlenül „ragaszkodik” Péterffy Nyőgérihez, holott a szocialista alpolgármester körül csak úgy sorjáznak a botrányos ügyek. Elég arra gondolni, hogy céges ügyei miatt három vállalkozását is kényszertörléssel szüntették meg és eltiltották a cégvezetéstől is. Ennek ellenére – vagy éppen emiatt? – Péterffy alkalmasnak találta a gazdasági bizottság vezetésére, és csak a kirobbant botrány miatt fújtak visszavonulót, de mint kiderült, csak ideiglenesen, hiszen alpolgármesternek is megfelelt. 

Péterffy MSZP-s bástyája, Nyőgéri körül azóta is folyamatosak a botrányok. A pécsi Polgármesteri Hivatalban – elvileg – közfeladatot ellátó, vezetőposztban lévő feleségének cége például busás „mellékes” megrendeléseket kapott „tanácsadásáért” a szocialista párttól. (A céget a botrány után igyekeznek eltüntetni.) Nemrég pedig arra is fény derült, hogy milliókkal kitömött cégben a feleség üzlettársának a lakásszerződését is jóváhagyta Péterffy, ahogyan Nyőgéri volt feleségének az esetében is hasonló történt. Tavaly ősszel derült ki, hogy a nehéz sorsúaknak történő lakáskiutálások körüli súlyos visszaélések gyanúja miatt nyomozást indított a Kaposvári Regionális Nyomozó Ügyészség a pécsi városházán. Információink szerint a feltételezések szerint több százezer forintot kérhettek valakik azért, hogy bizonyos személyek lakást kaphassanak. 

Az ügyben a rendőrség – Péterffy Attila polgármester korábbi közlése szerint – két személyről kért adatokat: az egyik a Pécsi Ellátó Központ volt munkatársa, a másik pedig a Polgármesteri Hivatalban Nyőgéri Lajos bizalmasa volt.

Az uborkaszezon alatt akár le is válthatták volna Nyőgérit

Forrásaink szerint a legutóbbi közgyűlésen Péterffyék le is válthatták volna Nyőgérit, hiszen nyár közepén a Lakásrendelet módosítása miatt összehívott ülésen, az uborkaszezonban ezt nagyobb botrány nélkül megtehették volna. Péterffy Attila és az MSZP-s pénzügyi körök azonban ragaszkodnak a szocialista potentáthoz. Péterffy nagyon nem is tehet mást, hiszen az MSZP már bejelentette, hogy őt indítja jövőre is a választáson. 

Nem kizárt, hogy azért sem váltották le, mert Péterffy a közvélemény-kutatásaik szerint „nagyon jól áll”, hiába hozott össze több mint 15 milliárdos adósságot és nem teljesítette ígéreteinek a sokaságát – elég csak az akvaparkra, az utak rendbetételére, a jegyárcsökkentésre gondolni – a pécsieknek ez bőven megfelel. 

A Nyőgéri-Péterffy MSZP-s botránytandem tehát vélhetően a választásokig marad, de ha megválasztják őket, akkor az azt követő újabb öt évben is ők és a mögöttük álló szocialista pénzügyi körök „irányíthatják” a várost. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!