Elfoglalhatja méltó helyét a mesterség

2023.07.19. 14:00

Pink, Katy Perry és Ryan Gosling is tudja: a pécsi kesztyű töretlenül fogalom a divat világában

A pécsi kesztyűs vállalkozások és a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara kezdeményezésére ismét lehet kesztyűkészítőnek tanulni Magyarországon. A vonatkozó kormányrendelet a közelmúltban jelent meg, lehetővé téve, hogy a Baranyában évszázados hagyományokkal rendelkező szakma továbbra is méltó helyét foglalhassa el a mesterségek között.

Wald Kata

 „Pécsi Kesztyű! Pécsi Kesztyű! Ez mind, mind Pécsi Kesztyű!” – a nyolcvanas évek reklámszövege nem kopott meg az évtizedek során annak ellenére, hogy a pécsi kesztyűgyártás jelentősen átalakult. Gyár helyett ma már manufaktúrákban készülnek kiváló minőségű portékák. A pécsi kesztyű fogalom a divat világában: nemrég Rihanna kezén tűnt fel a Super Bowlon egy különleges darab a Pécsi Gloves International műhelyéből, de például Madonna, Katy Perry, Pink vagy Ryan Gosling is viselt már Pécsett készült kézrevalót. 
Mostantól pedig már a szakmai utánpótlás is biztosítottnak látszik. A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara (PBKIK) a kesztyűs vállalkozások kezdeményezésére és velük együttműködve hosszú ideje dolgozott azon, hogy újra lehessen Magyarországon kesztyűkészítő szakmát tanulni, hogy a Baranyában évszázados hagyományokkal rendelkező szakma továbbra is méltó helyét foglalhassa el a mesterségek között. A célt elérték: a PBKIK tájékoztatása szerint 2023. július 6-án a Magyar Közlönyben hirdették ki a szakképzésben lezajlott átalakítás utólagos hatásvizsgálatából adódó kormányrendelet módosításait, amelyben a szakmajegyzék bővítései között, a bőrtermékkészítő szakmához a kesztyűkészítő is bekerült az bőrdíszműves, cipőkészítő és ortopédiai cipész szakmairányok mellé. 


Eddig, éveken keresztül átmenetileg sem szakmai oktatás, sem szakmai képzés nem volt elérhető a fiatalok vagy a felnőttek számára, amelynek keretében a manufakturális kesztyűkészítés valamennyi fortélyát elsajátíthatták volna, illetve amelynek elvégzésével államilag elismert végzettséghez juthatnának. Az új duális képzés kitűnő lehetőséget biztosít a szakma újrafelfedezéséhez és megszerzéséhez, valamint anyagi támogatást a vállalkozások számára, hogy a megfelelő utánpótlás-nevelésüket megteremthessék. A kesztyűkészítő mint szakma egy kézműves életpálya első lépcsőfoka lehet, melyre a könnyűipari technikusi, valamit a kreatív ipari felsőoktatási képzési lehetőségek épülhetnek. 
 

A szabás a minőség alappillére

 Az 1980-as években a pécsi kesztyűgyár egyes források szerint 3000 főt foglalkoztatott és évi 3 millió pár kesztyűt gyártott. A cég a rendszerváltás után gyors hanyatlásnak indult, a gyár megszűnt, a kesztyűgyártásban felhalmozott tudást, a képzett munkások egy részét és a pécsi kesztyű márkanévben rejlő lehetőséget számos újonnan alapított manufaktúra igyekezett kihasználni. 
Még 2011-ben létrejött a Pécsi Kesztyű Klaszter, amelynek tagjai a több mint 150 éves pécsi tradíciónak megfelelő módszerrel, jellegzetes gyártási technológiával készítik minőségi termékeiket. Ennek egyik különlegessége az asztali szabás, aminek köszönhetően a kesztyűk egyedi méretezése rendkívül pontos és hosszabb távú viselés után sem nyúlnak el. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!