Kisebbségek ügyét tárgyalják

2023.09.08. 11:30

Kétszáz résztvevővel startolt a nemzetiségi konferencia Pécsen

Kezdetét vette szeptember 7-én az európai őshonos kisebbségek legnagyobb ernyőszervezete, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) 67. Kongresszusa.

Mohay Réka

A konferenciát ezúttal a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata szervezi, a háromnapos program helyszínéül a pécsi Kodály Központot választották.

A rendezvényen számos európai ország kisebbségeinek képviselője jelent meg, a 26 országból érkező 200 résztvevőt először Vincze Lóránt, a FUEN elnöke, az erdélyi, romániai magyar RMDSZ európai parlamenti képviselője köszöntötte.

– Hol van ma a FUEN és hová tart? Ez lesz a három nap fő kérdése. Hosszú utat jártunk be, és a biztató eredmények mellett látnunk kell, hogy a kisebbségek társadalmi szerepe rendkívül eltérő. Van, ahol az elfogadottság sem adott, legtöbb helyen a kisebbségek megtűrtek, kevés helyen rendelkeznek közösségi jogokkal, autonómiával, a jogegyenlőség még várat magára. Magyarország a térség legtöbb államához képest már a kezdettől kisebbségbarát politikát folytatott, a nemzetiségek bevonásával erős és tartós törvényi keretet teremtett az itt élő őshonos közösségeknek – idén 30 éves a széleskörű kulturális autonómiát biztosító magyarországi nemzetiségi törvény.

A magyar kulturális autonómia modell működéséről is szó lesz a 13 magyarországi nemzetiségi vezetők részvételével. Magyarország a határon kívül élő több millió magyar sorsát alaptörvényben és kormányzati cselekvésben támogatja. Ennek közjogi formája a kettős állampolgárság intézménye mely a magyarok összekapcsolását jelentette, éljenek bárhol. Erdélyi magyarként köszönetet mondok ezért a magyar kormánynak és külön üdvözlöm a határon túli magyar szervezetek küldötteit – mondta Vincze Lóránt.

Hozzátette, Magyarország a három állam egyike, amelyek rendszeres pénzügyi támogatást nyújtanak a FUEN számára.

– Ha Magyarország itthon kisebbségbarát politikát folytat, a határon túli magyar kisebbségek esetében pedig nemzetpolitikát, természetszerű volt az ország nyitottsága és támogatása az európai kisebbségvédelem ügye iránt. Ebből fakad a magyar kormány FUEN-nek nyújtott éves pénzügyi támogatása, ami kiegészíti másik két állami partnerünk, Németország és Dánia, valamint a kisebbségi és kisebbségbarát régiók támogatását. A FUEN nevében mindannyiuknak köszönöm, hogy segítik tevékenységünket – fogalmazott Vincze Lóránt.

A pécsi konferencia házigazdájaként Englenderné Hock Ibolya, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke nyilatkozott lapunknak. Elmondta, a rendezvény kiemelten fontos a magyar és a baranyai németség számára, így megmutathatják miként élik mindennapjaikat, milyen hangsúlyos a szerepük az ország életében. A program során ellátogatnak a Koch Valéria, a Gandhi és a Miroslav Krleža nemzetiségi iskolákba, valamint a német gyökerű Véméndre is.

Az elnök azt is elárulta, mi a hazai németség legfőbb prioritása

– Elsődleges feladat a nyelvünk megőrzése és továbbadása, ehhez kapcsolódóan és ennek érdekében az oktatási intézmények fenntartása. A kulturális életünkben a hagyományok mellett a nyelv ápolásába a fiatalok bevonására is szükség van. Azt gondolom, a németség mellett minden nemzetiség számára ez az egyik legfontosabb küldetés jelenleg – hangsúlyozta Englenderné Hock Ibolya.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!