Különleges élmények

2023.10.31. 20:00

Mamut költözik a városba Komlón

Komlóverzum - ezt a nevet kapta a komlói könyvtár és muzeális gyűjtemény épületének teljes átalakításával megvalósuló új látogatóközpont. Tizenhárom javaslat közül ez a névváltozat nyerte el leginkább a döntés meghozatalára kijelölt bizottság tetszését.

Wald Kata

Fotó: Laufer László

Mint Polics József, Komló polgármestere fogalmazott, a névválasztás megtörtént, most gőzerővel dolgoznak a logón, a brand-en, a működési struktúra kialakításán.

- A város turisztikai vonzerejét növelő, nagyszabású beruházás az eredeti terveknek megfelelően jövő év elejére elkészül, majd a próbaüzemet követően márciustól már fogadja a közönséget a különleges látnivalókat felsorakoztató, modern létesítmény Komló szívében

 - tette hozzá a polgármester.

A berendezés, az installációk szintén gőzerővel készülnek: mamut, delfin, fóka, cápa - többek közt ezek a látványelemek is kezdenek formát ölteni, amelyek garantálják, hogy mindazoknak, akik a Komlóverzumba majd ellátogatnak, felejthetetlen élményben lesz részük.

A tetőtéri látogatóközpontban bemutatják a 200 millió évvel ezelőtti Mecsek világát, emellett a szén, és a bányászat kialakulásának története is megelevenedik. A termek egyikében a kiállítás tematikájához kapcsolódó filmeket vetítenek majd, a nagyobb csarnokban a Komlosaurus és egyéb dinoszaurusz leletek kapnak helyet, illetve a Villányban talált ősfóka és őscápa is megjelenik. Egy másik teremben a Mecsek hegység keletkezését, a szén kialakulását, a bányászati tevékenységet, a bányász életmódot, Komló várossá válását mutatják be, és egy jégkorszaki kiállítóterem is nyílik az épület legfelső szintjén.  

A teljesen megújuló, modern épület konferenciák, de akár családi rendezvények tartására is alkalmas lesz, az előcsarnokban ruhatár, helyi kézművesek portékáit is kínáló üzlet, és büfé szolgálja majd a látogatók kényelmét.

A beruházás egyike annak a négy projektnek, amelyek megvalósítására 2020 novemberében összesen mintegy 3,5 milliárdos kormányzati forrást kapott Komló.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!