Ezt is kipróbáltuk

2023.11.18. 20:00

Mindig új utakon: kiszakít a valóságból a falmászás

Nemrég jártunk Pécs legnagyobb falmászó termében, a Camp One Gymben, ahol lehetőség nyílt arra, hogy kipróbáljuk a boulderezést, ami többnyire kisebb magasságban, biztosítás nélküli mászást jelent. A mászásnál Balatonyi Lilla segített nekünk.

Czeczon Enikő

Fotó: Laufer L.

Szenvedélye lett az állatorvosként dolgozó Lillának a falmászás, amely egyre népszerűbb hazánkban. Az érdeklődés iránta akkor ugrott meg igazán, amikor olimpiai sportággá választották.

Fotó: Laufer László

– Számomra akkor vált nagy szerelemmé ez a sport, amikor három és fél évvel ezelőtt a párommal kaptunk egy-egy ajándékkártyát, amely a Camp One Gymbe szólt, ahol ki is próbáltuk a boulderezést – mesélte Lilla.

Már a terembe belépve tudtam, hogy imádni fogom mindazt, amit ott megtapasztalhatok. Igaz, hogy volt bennem egy kis félsz, mert a gyerekkori famászásokon kívül semmi dolgom nem akadt még a mászással. De a színes kapaszkodók láttán kicsit felengedtem, mert nyugtató hatásuk volt, kiderült, hogy pár hetente a fal más-más pontjain tűnnek fel, mert új utakat építenek a változatosság kedvéért.

Fotó: Laufer László

– Egy alkalommal megkérdeztem a teremvezetőnket, Gergőt, hogy hogyan kerülnek a fogások a falra, amire annyit mondott, hogy „gyere el hétvégén, és megmutatjuk”. Így is történt, és miután megtanultam az útépítési szabályokat, akkor először egy-, majd kettő-, most meg már hatféle utat is építek. Építés előtt mindig megbeszéljük, hogy milyen nehézségű útból mennyi lesz, és azután lecsupaszítjuk a falat és építeni kezdünk – mesélte Lilla, aki több utat is megmutatott nekünk.

Többféle szabályt kell követniük az építőknek. Figyelnek arra, hogy ne nyúljanak hosszan az utak, illetve hogy ezek ne zavarják egymást, és ebben a színek nagyon fontos szerepet játszanak. Arra is nagy hangsúlyt fektetnek, hogy ne legyenek például öt méter magasan rizikós ugrások, de az ujjak védelmét is figyelembe veszik, ami azt jelenti, hogy például egy kezdő úton nem lesznek éles, pici fogások, keskeny peremmel. A sokféle szintű út azért is fontos, mert mindenféle korosztály jár a falmászó terembe.

– Felső korhatár nincs, alsó korhatár esetében pedig azt szoktuk mondani, hogy egy négyéves már elkezdheti a falmászást, nálunk a legkisebb mászó négy és fél éves. Viszont nagyon fontos, hogy a szülő merje egyedül hagyni ilyenkor a gyereket, és megbízni benne és bennünk – informált minket Balatonyi Lilla. – Általában csoportosan szoktunk a kisebbekkel foglalkozni, ami azért is fontos, mert ezáltal megtanulnak együttműködni, utasításokat követni.

A falmászás sok mindent nyújt a mászónak. Sok gyerek itt találja meg azt a baráti társaságot, amihez tartozni szeretne. Ez egy olyan pozitív közösség, ahol nincs piszkálás, lenézés, viszont van barátság és őszinte segítségnyújtás.

– A mászás fejleszti az egyensúlyérzéket és javítja a tartást, valamint ez egy sokoldalú sport, ahol szinte minden testrészed használnod kell, de jól fejleszti a problémamegoldó készséget is, és képes kiszakítani a valóságból, a rohanó életből, hiszen a falon bekapcsol a túlélőösztön, és csak arra koncentrál az ember, hogy hogyan jusson el A-ból B-be – hangsúlyozta Lilla. – De kiemelném azt is, hogy segít abban, hogy a kudarcokkal jobban megbirkózzunk, mert nem egyszer előfordul, hogy egy-egy mászás nem sikerül, és újra és újra meg kell próbálni, és mindezt az életben is lehet kamatoztatni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!