A legkisebbekért

2023.12.19. 11:30

Elképesztő! 115 kilométert futottak, hogy az ikerterhes édesanyákat segítsék

Hála egy sportos, fürge párnak és számos adományozónak, a pécsi szülészeten most új eszközökkel vizsgálhatják a magzatokat és főként az ikerterhes édesanyákat. A futók jóvoltából beszerzett eszközöket nemrég adták át a klinikának. Hogy hogyan sikerült mindez, arról az egyik szervező, Tankovics Csongor, az Abaligeti Sportegyesület tagja mesélt.

Mohay Réka

Adott egy futásban jeleskedő pár, amelynek hölgy tagja történetesen a PTE Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika szakorvosa. Dr. Vastag Fanni és Tankovics Csongor nem ma kezdték a sportolást: az Abaligeti Sportegyesület színeiben több megmérettetésen vettek már részt. Hónapokkal ezelőtt azonban, Fanni munkahelyi tapasztalataitól ihletve álltak elő egy ötlettel, miszerint az eddigi legnagyobb megmérettetésükhöz támogatókat gyűjtenek, mégpedig nem akármilyen célra: a születendő gyermekek vizsgálatához szükséges eszközök, úgynevezett CTG készülékek beszerzését vették tervbe.

Az októberben megrendezett Ultrabalaton Trail leghosszabb távját futotta le Fanni és Csongor: a pálya összesen 115, ami kishíján háromszorosa egy maratonnak. Váltóban futottak a koránt sem banális hosszon, s végül nem csak a sportbeli teljesítmény céljuk zárult sikerrel. A Futunk az egészséges újszülöttekért Facebook-oldalukon is dokumentált felkészülésük során sikerült akkora összeget gyűjteniük, amelyből több orvosi segédeszközt is be tudtak szerezni.

– Egy ilyen versenyre nem egyszerű a felkészülés, Fanni ezért kitalálta, legyen egy kis plusz motiváció. Ezzel a speciális készülékkel ikerterhességeket lehet monitorozni, ám a klinikán eddig csak egy darab volt belőle. Megfogalmaztuk a célt, jó lenne, ha erre gyűjtenénk

 – emlékezett vissza Tankovics Csongor.

A lelkes pár törekvéseik beteljesítéséhez nem csak adományozókat, de egy, a céljaik iránt nyitott céges partnert is találtak.

– A Winterthur Medical Zrt. jóvoltából kettő, ikerterhesek monitorizálására szolgáló géphez jutottunk hozzá kedvezményes áron, sőt, a hozzájuk tartozó transducereket ajándékba kaptuk és két kézi Doppler, azaz szívhang hallgató készülékkel, illetve egy pulzoximéterrel is megleptek minket karácsony előtt – tették közzé a jó hírt.

Az új eszközöket a múlt héten ünnepélyesen át is adták a klinika számára: dr. Kovács Kálmán klinikaigazgató és Keppertné Fehér Andrea osztályvezető szülésznő jelenlétében teljesítették be a küldetésüket.

– Hatalmas köszönet mindazoknak, akik adományaikkal segítettek minket célunk elérésében, támogattak, illetve megosztották posztjainkat! – üzenik minden résztvevőnek a futók, így ugyanis közösségi összefogás keretében járulhattak hozzá ahhoz, hogy minél több egészséges újszülött jöhessen a világra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!