Baranyai jubileum

2024.02.05. 15:00

Félévszázados a madártani egyesület legnagyobb vidéki csoportja

Komoly jubileumot, fennállásának ötvenedik évfordulóját ünnepli idén a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Baranya Megyei Csoportja. Az alkalomból egy részletesebb visszatekintéssel tisztelgünk az országos egyesület legnagyobb vidéki csoportjának tevékenysége előtt.

Balikó Gergely

1974-ben alakult meg 56 alapító taggal MME Dél-dunántúli Csoportja néven, mert akkor még Somogy, Tolna és Zala megye is hozzájuk tartozott. A kezdetektől fogva segítettük az önálló megyei csoportok létrejöttét, amely folyamat 1982-re fejeződött be, és azóta MME Baranya Megyei Csoportja néven működnek és az elmúlt 50 év alatt a csoport az egyesület legnagyobb vidéki szervezetévé vált.

Taglétszámuk mintegy 900 főre bővült. A tagság aktivitásának köszönhetően számos madár- és természetvédelmi programot dolgoztak ki és valósítottak meg.

Ezek között említik, hogy 1981-ben elkezdték a sumonyi gyűrűzéseket, és szívós munkával létrehozták azt a táborbázist, amit ma Sumonyi Madárvonulás-kutató Állomásként ismernek, amely az ország legrégebben működő gyűrűzőállomása, ahol eddig több mint félmillió madarat jelöltek meg.1993-ban önálló irodát nyitottak Pécsen.

Eredményeiket még nagy vonalakban is nehéz felsorolni. A többi között 1988 és 2003 között feltérképezték a három vármegye ragadozómadár állományát és a fészkelő madárfajok községhatáros ponttérképezésére is sort kerítettek. 1994-ben a fás legelők, 2013-ban a helyi jelentőségű természetvédelmi területek állapotfelmérését végezték el. 1995 óta szerveznek békamentési akciókat, és jelentős eredményeket értek el a kétéltű- és hüllőfajok vármegyei elterjedésének és gyakoriságának tisztázásában.

Hosszú éveken keresztül vizsgálták a barlangokban telelő és az épületekben szaporodó denevérek kolóniáit. Az évente megismételt számlálásoknak köszönhetően 25-30 éves adatsorokkal rendelkezünk a védelmi programjainkban szereplő madárfajok (köztük fehér gólya, vetési varjú, ragadozó madarak) költő állományáról.

A gyöngybaglyok költési sajátosságainak vizsgálata során kapott adatok világviszonylatban is páratlannak tekinthetők. A mai napig is zajló madárállomány felmérési programok és az egyéb megfigyelések adatainak rendszerezésére szolgáló számítógépes nyilvántartásukban közel egymillió adatrekordot tárolnak. A sérült, beteg madarak elhelyezésére és gyógyítására 2017-ben madármentő állomást hoztak létre Szigetváron.

A szemléletformáló akcióik száma éves szinten 30-60 között mozog, és több ezer látogatót vonz. Kapcsolataikat folyamatosak az oktatási intézményekkel és az óvodákkal, ahova rendszeresen küldik ismeretterjesztő anyagaikat. Munkájuk minőségét és elismertségét jelzi, hogy 1992-2002 között a nem védett területek természeti értékeinek feltárására kiírt pályázatokon öt kiemelt díjat, három különdíjat, egy jubileumi díjat, továbbá tíz első díjat, hat második díjat és egy harmadik díjat nyertek.

Lapunk is beszámolt róla a közelmúltban, hogy a csoport egykori legendás elnökét, Bank Lászlót, aki 1982 és 2023 között irányította a szervezetet, rangos szakmai elismeréssel tüntették ki. Az ötévente átadásra kerülő Keve András Díjat azok kaphatják, akik kiemelkedően sokat tettek az MME sikeres működése érdekében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!