arckép

2021.03.05. 17:30

Bogárdi Aliz mindig vidám és mosolyog

Nemigen tudok barátságosabb embert elképzelni, mint Bogárdi Aliz. Lenne miért fenn hordania az orrát, hiszen meghatározó tagja két évtizede a város legjobb bandáinak, mégis közvetlen, mindenkivel kedves, és a szeme állandóan ragyog. A gyerekeket is a „tenyeréből eteti” vidám produkciókkal.

Mészáros B. Endre

Fotó: Csiszár Boglárka

– Honnan ez az életvidám szemlélet?

– Igen gömbölyű volt a gyerekkorom. Kiterjedt a családunk, rengeteg kedves unokatestvérrel és minden irányból csak jó érkezett felém. Aztán 16 éves koromban édesapám balesetben meghalt. Ez a tény a mai napig hihetetlenül súlyos számomra, mégis tanít: arra, hogy legyünk ott mindig egymásnak, és örüljünk az életnek.

– Sokan tanulnak zenélni, ám kevés hegedűs állja meg a rockban és a színházban is a helyét.

– Ezt a szerencsés találkozásoknak köszönhetem. Így indított el középiskolásként Ágoston Béla jazzfúvós az elvontabb muzsika, később a Zengő együttes vezetője, Bergics Lajos a népzene felé. A színházhoz pedig kiváló színészek irányítottak. Aztán Takáts Eszterrel a rockban kölcsönösen ösztönöztük egymást, de említhetném az InterMagyar együttest is Babarci Bulcsúval és Kerekes Kornéllal, mert ez a folk-rockbanda megelőzte a korát. Vagy a Golestant, mely húsz éve ötvözi a perzsa és az európai népzenét és könnyűzenét.

– És a mesevonal?

– Boldog gyerekkor, unokatestvérek, hagyományok, színpadi játék, szóval egyenes volt ide az út. Másrészt négy gyermekem van, napi szinten válok otthon is előadóművésszé.

– Miben lenne most aktív, ha elülne a járvány?

– A legkedvesebb projektem az ÜnnepKör Szín, mert itt vagyok leginkább Bogárdi Aliz, szerzőként és előadóként is. Itt nincs állandó társulat, hanem előadáshoz hívok színészeket és zenészeket. Továbbá a Tamás Éva Játéktárát emelném ki. Évi több évtizede barátnőm, előadó- és alkotótársam. Emellett különböző játékos családerősítő zenés foglalkozásokat is működtetnék.

– Jól tudom, hogy az ÜnnepKör Szín már belevágott a pandémiát követő új időszakba?

– Ez még csak előkészülete A Mikulás naptárja című új produkciónak. Pénzt gyűjtünk a bemutató díszletéhez, de nem puszta kalapozással, hiszen itt a támogatók mind ajándékot kapnak. A Stage Hive (stagehive.eu) művészfórumon tesszük mindezt, és komplett előadást is nyerhet, aki besegít.

Tíz nagylemez van már mögötte

Bogárdi Aliz 1976-ban született Mohácson. Pécsett az I-es Gyakorló Általános Iskolába járt, a Nagy Lajos Gimnáziumban érettségizett, magyar szakon diplomázott a PTE-n. Hét­éves kora óta hegedül, emellett brácsázik is. Játszott tucatnyi folk- és rockegyüttesben, tíz lemezen volt aktív közreműködő, muzsikusként, bábosként a Bóbita Bábszínházban, színészként és zenészként a Harmadikban szerepelt éveken át, a Pécs TV-ben is évekig dolgozott. Párja Jankó Mátyás díszlettervező, szcenikus. Négy gyermeket nevelnek: Zora 17, Vince 15, Péter 13, Zsiga pedig 2,5 éves.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában