finom illatok szálltak

2021.10.04. 07:00

Negyedszerre gyűltek össze a nemzetiségek Nagynyárádon

Negyedszer rendezték meg Nagynyárádon a Nemzetiségi Gasztro Találkozót és a főzőversenyt a helyi önkormányzat és a Gandhi Gimnázium Közhasznú Nonprofit Kft. együttműködésének köszönhetően.

Rajnai-Zsíros Krisztina

A nemzetiségi gasztronómia és kultúra megismertetése, népszerűsítése volt a célja a szombaton Nagynyárádon megrendezett találkozónak. A fesztiváli hangulatot nemcsak a fellépők és a kitelepülő kézművesek, hanem a főzőcsapatok is adták. A jelentkezőknek egy hazai nemzetiség egy-egy jellegzetes ételét kellett bemutatni a zsűrinek. A rendezők biztosították a technikai feltételeket, a nevezőknek az alapanyagok, eszközök beszerzéséről kellett gondoskodniuk.

Tizenegy csapat főzött, többféle lecsót, pörköltet, köcsögben főtt babot, szármát (töltött káposzta) és egy különleges, Fülöp-szigeteki pástétomszerű húsételt is kóstolt a zsűri.

– Minden étel érdekes volt, gondos előkészítéssel főztek a csapatok, mind finomra sikerült. Egy főzőedényben egyberakott étel némi nehézséget hordozhat, mert nehezebb eltalálni, hogy milyen lesz a végén az íze, de jól sikerültek az ételek – mondta Gyuricza Ákos dietetikus, a zsűri elnöke. A bírálók között volt még Tonté Barbara gasztroblogger és Gróf Tamás mesterszakács is.

– Ez a rendezvény a tavalyi pandémiás időszak után az embereket jobban megmozgatta, mint más kulturális program, a főzőverseny mindig egy kicsit összehozza a közösségeket, beszélgetnek, ismerkednek egymással a résztvevők. A baranyai nemzetiségek majdnem teljes skálája felvonult és bemutatott valamit a színpadon – mondta Kerekes Norbert, Nagynyárád polgármestere. Külön öröm volt, hogy nemcsak a különböző nemzetiségek, hanem a generációk is összekovácsolódtak a főzőverseny által. A nagynyárádi szépkorúak is főztek, és a fiatalok is jelentkeztek, hogy megismerkedjenek a tradicionális ételekkel. Különlegesség volt, és nagy sikert aratott az indiai ételkóstoló is, amelyet a fellépő indiai tánccsoport Mahatma Gandhi születésének 152. évfordulója alkalmából hozott a fesztiválra.

A nagynyárádi önkormányzat és a Gandhi Gimnázium együttműködését egy korábbi pályázati projekt alapozta meg, amely a falumúzeumot újította meg. A projekt lejárt, de az együttműködés mindkét fél igénye szerint megmaradt.

Báránypörkölt hozta meg az idei sikert és a címvédést

A főzőversenyen báránypörkölttel a Csigi Meló és Csapata lett az első, ezzel Csiginé Illés Melinda és férje megőrizte tavalyi első helyét. Mint Melindától megtudtuk, négy éve élnek Nagynyárádon, állattenyésztéssel foglalkoznak, így a saját bárányukat dolgozták fel. A nyertes elmondta, a báránynak alapvetően nincs semmilyen jellegzetes íze, nincs rajta faggyú, ezért nehéz elrontani, csak tudni kell, mely fűszereket szereti. Borókabogyót, majorannát, köménymagot, borsot, óvatosan szegfűborsot is adhatunk hozzá, illetve rozmaringot, bár ez utóbbit nem pörkölthöz, hanem sülthöz. Melindáék ügyeltek a tálalásra is, kékfestős abroszon megterítve kínálták az ételt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában