Dübörög az Ördögkatlan

2022.08.04. 18:31

Szeretnék olyan Magyarországon élni, mint amilyen ez az öt nap!

A XV. Ördögkatlan Fesztivál ismét rátett egy lapáttal: ha legutóbb telt ház volt, akkor most másfélszer még többen vannak. A szabadtereket ügyesen elforgatják, s kihasználnak minden létező aprócska helyet.

M. B. E.

Fotó: AS

Aki még nem járt a Palkonya, Villánykövesd, Szoborpark, Nagyharsány, Beremend, Vylyan-terasz hatszögben augusztus elején, annak leginkább így jellemezhetnénk az összművészeti találkozót: pumpáljuk fel az egykori Pécsi Országos Színházi Találkozót háromszorosára, a színház mellett legyen a könnyű-, a komoly- és a jazz muzsikának is országosan ismert hírességekkel programsorozata, de az irodalom és a képzőművészet mai értékeiből is csapjunk hozzá egy átfogó válogatást. 

A sztárok természetesen itt is lépten nyomon visszaköszönnek a falusi utcákon, s bárhol, bármikor megszólítható minden fellépő. Amiben azonban egy kicsit más ez a világ, mint a POSZT-on: itt minden pillanat a fesztiválról szól, még akkor is, ha nincs program. Másrészt egyáltalán nem baranyai az esemény, elvétve találkozni pécsiekkel, az ország minden részéből érkezik a közönség.

Összességében egy egészen olcsó egyhetes nyaralás ez – egyik másik nagyharsányi portán 10-15 sátrat is felhúztak, nem drága a hetijegy, a boltok sem készülnek ilyenkor akciós áremeléssel, a buszok pedig ingyen viszik mindenfelé a karszalagosokat. Szóval 100-150 ezer forintból egy főre egész kellemesen kijön itt egy koncertekkel, színházakkal tűzdelt bódító hét.  

Az Ördögkatlan legfőbb sajátossága a varázslatosan békés, baráti hangulat. S bár több mint hatszáz programból lehet válogatni, szinte minden egyes esemény valamiben kuriózum a hazai kultúréletben. 

Ezt a fílinget elmondani nem lehet, meg kell tapasztalni. Hogy mégis miről van szó, arról az egyik állandó pécsi fellépőt, Köles Ferenc színművészt kérdeztük, aki feleségével, Várnagy Kingával és három gyermekükkel, valamint mókásan aktuális Faluturisták programjukkal, kilencedik éve vakációzik az Ördögkatlanon. 

–  Azt szeretem, hogy erre a kis időre a pár tízezer néző egy hatalmas családot alkot. Mindenki vigyáz mindenkire, képletesen is nyugodtan elengedhetem a gyermekeim kezét. Itt mindent szabad, no meg kitűnő levegő és légkör járja át az embereket. Szeretnék állandóan olyan Magyarországon élni, mint amilyen ez az öt nap! 

Azt már mi tesszük hozzá, hogy vissza van még péntek és szombat a fesztiválból és érdemes a hétvégét ide szervezni. De vigyázat, a programok hétvégi nézettsége újabb másfélszeres szorzót kap!
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában