Rambo ismét akcióban

2023.04.25. 11:33

A magyar rock történetének részleteit mutatják be az Uránia Moziban

Elérkezett a szeszélyes és bolond április utolsó hete. Az egész hónap mintha két pislantás lett volna, de film- és sorozatpremierekben nem volt hiány, és az utolsó héten sem lesz. De vegyük is sorra, hogy milyen alkotások érkeznek a mozikba, streamingfelületekre.

Cz. E.

Az általam egyik legjobban várt film a héten az Egy újságíró meggyilkolása címet viselő cseh-amerikai-dán dokumentumfilm, amely egy nemrégiben történt valós esetet visz vászonra. Egy fiatal, ambiciózus oknyomozó újságírót és menyasszonyát saját otthonukban agyonlőnek Szlovákiában, és a szálak magas szintekig vezetnek. Az alkotás meghökkentő, valós felvételeket, az elhunytak hozzátartozóinak nyilatkozatait tartalmazza. És hiába dokumentumfilmről van szó, erősen magán hordozza a politikai thriller műfaj feszült hangulatát. A filmet a pécsi Apolló Mozi április 27-én, délután 6 órai kezdéssel vetíti.

A filmtörténet egyik meghatározó szereplője a Rambo film­sorozat, és igazán örömteli, hogy 2023-ban újra nagyvászonra küldik országszerte. Az első részt már április 18-án megnézhettük, és most eljött az idő a folytatásra. Pécsen az Uránia Mozi április 25-én, este negyed 9-kor vetíti az akciófilmet, amelyben a címszereplő visszatér a háború színterére.

És ha már az Uránia Mozinál járunk, akkor mindenképp meg kell említenünk, hogy április 24. és 28. között zajlik a Magyarock Filmhét. A rendezvény keretében újra vetítik a magyar rockzene történetének egy-egy részletét bemutató alkotásokat. Április 24-én a Szép leányok, ne sírjatok! filmet láthatta a közönség, amely Savanyút és barátait követi nyomon, akik egy üzemben dolgoznak és a lélek­ölő munka után az esti örömökben keresik a kikapcsolódást; április 25-én a Moziklip című filmet láthatják a nézők, amelyben a kertmoziszerű díszletben rövid zenés keretjátékkal összefűzve egy-egy klipnyi időt kapnak bemutatkozásra a hazai popzenei és újhullámos együttesek, valamint énekesek; április 26-án az Omega veszi be a vásznat, hiszen az 1982 novemberi, Budapest Sportcsarnokban készült koncertjük film­felvételét vetíti a mozi; április 27-én pedig a kultikus dokumentum-játékfilmet küldik vászonra a megtért under­ground zenészről, Pajor Tamásról két szürreális filmbetéttel. 

A hét zárásaként, április 28-án pedig premier előtt nézhetik meg az érdeklődők a Radics Béla a megátkozott gitáros című filmet, amely a hazai rock nagy évtizedét idézi meg, és régi társak – Nagy Feró, Révész Sándor, Vörös István, Hurka Róbert – emlékeznek meg a gitárfenoménről.

Háziasszonyból lett baltás gyilkos

Ugyanazt az igaz történetet dolgozza fel a Disney+-on látható Candy című film, és az HBO Maxra április 27-én érkező Szerelem és halál nevet viselő sorozat. Mindkét alkotás Candy Montgomery vérgőzős esetét mutatja be, aki egy texasi kis közösség példás háziasszonya volt tökéletes férjjel, családdal és egy szerető barátnővel, Bettyvel, akit egy nap vérbe fagyva találtak meg szomszédjai. A nővel negyvenegy baltacsapás végzett, és a nyomok Candyhez vezettek. Hogy mi vezetett a tettig, mi volt az indíték, azt mindkét alkotásból megtudhatja a néző.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában