Carmen

2023.05.18. 12:30

Ismét a fővárosban turnézik a Pécsi Balett társulata

m. r.

Forrás: Pécsi Balett

Fotó: Borbás Betti

Május 19-én, pénteken este 7 órakor a budapesti Nemzeti Táncszínházban vendégszerepel a Pécsi Balett. A Carmen című produkciót adják elő, amelyet több ízben mutattak már be szerte az országban. A címszerepben, mely a koreográfus, Vincze Balázs elképzelése alapján a szabadság szimbóluma, Karin Iwata látható, akit a közelmúltban a a Magyar Táncművészek Szövetsége Az évad legjobb női táncművésze díjjal tüntetett ki, modern-kortárs kategóriában. Karin Iwata, május 14-én a Zeneakadémián is táncolt, Lakatos György fagott DLA zárókoncertjén lépett fel, Szabó Márton (aki szintén a Pécsi Balett magántáncosa) koreográfiájával adták elő a Passacaglia című művet.

A Pécsi Balett Facebook-oldalán a fellépés háttértörténetébe is beavatta a közönséget.

– A koncert első számát 1965-ben írta Petrovics Emil Kossuth-díjas és kétszeres Erkel Ferenc-díjas művész a Pécsi Balett felkérésére, „Balettminiatűr zongorára, fagottra és pirostrikós táncosnőre” alcímmel. A koreográfiát a Pécsi Balett alapítója, Eck Imre Kossuth- és Liszt-díjas Érdemes és Kiváló művész készítette, a szólót ügyvezetőnk, Uhrik Teodóra Kossuth- és Liszt-díjas Érdemes művész archívumunk szerint 43 alkalommal táncolta el, zömmel külföldi helyszíneken. A Passacaglia-hoz most, kifejezetten erre az alkalomra készített új koreográfiát „A nagy alakítás” díjazottja, Szabó Márton magántáncosunk. Előadja Karin Iwata, „Az évad legjobb női táncművésze”. Konzulensként Uhrik Dóra segítette a felkészülést – számolt be a társulat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában