A színjátszással foglalkozó gyerekek igazi csodák

2023.05.28. 17:50

Pécsen is elstartolt a Regionális Diákszínjátszó Találkozó

A napokban az Escargo Szobaszínházat veszik be a diáktársulatok, hogy megmutassák produkciójukat egymásnak, valamint a zsűrinek.

Cz. E.

Az Országos Diákszínjátszó Egyesület már 1989 óta létezik és szervez mindenféle középiskolásoknak szóló rendezvényt, de főprofiljuk a diákszínjátszó fesztivál, tudtuk meg Fekete Anikótól, az esemény szakmai vendégétől, dráma- és kreatí zene tanártól és az ELTE Művészetközvetítő és Zenei Intézet oktatójától. 

2023-ban ez már a harmincharmadik Regionális Diákszínjátszó Találkozó. A röviden csak RDT fesztiváljai hét régióban valósulnak meg felmenő rendszerben, amelyekről aztán az Országos Diákszínházi Fesztiválra lehet továbbjutni. Fekete Anikó elmondta, hogy idén a hét régióban tizenegy helyszínen valósultak meg a találkozók, ami így azt jelenti, hogy egy régióban több alkalommal is rendeztek fesztivált. A Dél-Dunántúlon kettő valósult meg, márciusban Csurgón, most májusban pedig Pécsen, június elején pedig az Országos Diákszínházi Fesztivál is megtartják, amelynek otthont a Pécsi Nemzeti Színház ad.  

Az ELTE oktatója elmondta, hogy a középiskolás korosztályra jellemző, hogy nagyon szeretnek együtt, közösségben lenni, fájni, örülni, közösen csinálni mindent és az előadások is többnyire ilyenek szoktak lenni. Vannak olyanok, akik már megírt drámával foglalkoznak és azt próbálják valamilyen módon, csonkítva, de színre vinni, de vannak olyan is, akik pedig életjátékkal foglalkoznak versek, saját szövegek, dialógusok alapján.  

Az esemény másik szakmai vendége Komáromi Sándor drámatanár, a Pannon Egyetem drámatanár szakjának felelőse úgy látja, hogy iszonyatosan sok inger, információ, történés éri a diákokat, annak köszönhetően, hogy néhány percen belül a világ bármely táján történt bármely dolog perceken belül elérhető. Az oktatási intézmények is úgy vannak felépítve, hogy folyamatos input éri a tanulókat, de nagyon kevés az olyan tevékenység, ami mindezt kicsatornázza. A dráma pedig erre az egyik legalkalmasabb műfaj, mert nem azzal foglalkozik, hogy valamit betegyen a fejbe, hanem azzal, hogy mi jön onnan ki és hogyan. A drámapedagógus hisz abban, hogy a művészet esztétika is egyben és megtanít arra, hogy jól, pontosan, körvonalazottan, differenciáltan fogalmazzuk meg azt, ami bennünk van, ez pedig egy nagyon izgalmas folyamat.

Komáromi Sándor beszélt arról is, hogy a fiatalokból sok minden jön, de hirtelen. Sok a kérdésük, amit meg kell válaszolni, és sok a válaszuk is, ezért kérdéseket kell feltenni nekik. Ez pedig  egyensúlyt eredményez, és nagyon jó úgy dolgozni és játszani – hangsúlyozza a szakmai vendég –, hogy a diákok világához kerül közelebb azáltal, hogy folyamatos párbeszédben vannak egymással.  

Fekete Anikó hozzátette, hogy a diákszínjátszás, a drámás tevékenység hozzá segít ahhoz, hogy az ember kommunikálni tanuljon, de együttműködésre, koncentrációra is oktat, valamint fejleszti a probléma megoldó készséget is. Sok rétűen fejleszt ez a tevékenység, amely abban áll, hogy emberközpontú, a világról tanít, miközben magukról és társaikról gondolnak. 

A szakmai vendégek egyetértenek abban, hogy az RDT mindegyik találkozója egy nagy diákünnep és egy igazi csoda, hogy ezzel a művészeti ággal foglalkoznak a gyerekek.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában