Jön a Zeneszüret

2023.08.15. 17:45

A játszótereken is hallhatunk koncerteket

Szélesebb és hosszabb lesz a program minden eddiginél a szeptember 4–10. között zajló Zeneszüret Fesztiválon. Ezúttal elsősorban az opera műfaját népszerűsítő előadásokra készülhetünk, 300 fellépőre 20 produkcióban. A rendezvények háromnegyede ingyenes, és a sztárvendég José Cura, a világhírű „negyedik” tenor, aki kétszer karmesterként is a pódiumra áll.

Mészáros B. Endre

Forrás: Filharmónia Magyarország

Hazánkban még magyar társulat soha nem mutatta be azt a Puccini-operát (La Rondine – A fecske), melynek a világsztár argentin tenor, José Cura a művészeti vezetője és karmestere. Ő hívta meg a főbb szerepekre a nemzetközi hírű  énekeseket, és az előadás itt születik meg jó néhány közös próbával Pécsett. Ez a darab ráadásul eredetileg operettnek készült, így korabeli tánczenék, keringő, tangó, polka, rengeteg népszerű dallam található benne.

A Kodály Központ 7-i és 9-i koncertszerű játéka közben lesz egy operagála is 8-án, ahol José Cura fog énekelni Ester Pavlu mezzoszopránnal és Piero Terranova baritonnal az Aidából, a Carmenből, a Toscából, a Nabuccóból, a Don Cartlosból, az Otellóból és a Parasztbecsületből részleteket. 

Ám ez a három est csak a hab a tortán, mert a hét nap során minden nap lesz egy izgalmas ingyenes operákhoz kapcsolódó előadás a Széchenyi téren felállított Opera cuvée színpadon. Hallhatunk itt szimfonikus zenei stand-up komédiát, sztorikat az opera világából a pécsi Horváth István és Kriszta Kinga énekesek felvezetésével, népzenei operaátiratokat Pál István Szalonna és Bandájától a Magyar Állami Népi Együttes táncosaival, és operadallamokkal fog párbajozni két fúvószenekar.

Természetesen ezúttal is az a Zeneszüret legfőbb célja, hogy közelebb vigye a komolyzenét az emberekhez, ezért egészen szokatlan helyszíneken is lesznek koncertek. Hallhatjuk énekelni Vivat Bacchust, a Szent Efrém Férfikart, jön az ország leghíresebb profi énekegyüttese, a debreceni Kodály Kórus, továbbá három szimfonikus zenekar is játszani fog (Danubia, debreceni Kodály Filharmonikusok  és a Pannon Filharmonikusok). Szól majd a zene játszótereken, a Jókai téren, guruló mobilszínpadon, a Mandulásban pedig az erdei tornapályán szerveznek zenés sétákat. Népszerű komolyzenével érkezik a Jávorkai Bro­thers, Kéméndi Tamás harmonikázik, és fellép a Készenléti Rendőrség Zenekara is. A záróhangversenyt pedig 10-én a pécsi bazilikában az 1978-as Nemzetközi Liszt Ferenc Orgonaverseny győztese, az olasz Francesco Finotti adja.

Százmillió forintból gazdálkodnak a program szervezői

A város legnagyobb rendezvényszervezője, a Zsolnay Örökségkezelő Nkft. és a most 10 éves Filharmonia Magyarország (a Filharmónia koncertszervező társaság amúgy 71 éve működik, de 10 éve ténykedik országos hatáskörben pécsi központtal) közös együttműködésben hozza létre a Zeneszüret Fesztivált, és a harmadik nagy pécsi klasszikus zenei projekt, a Pannon Filharmonikusok is csatlakozott a programhoz. Százmillió forint a költségvetése az eddigi legnagyobb Zeneszüretnek, s azt is érdemes megjegyezni, hogy a ZSÖK a Kodály Központtal egyetemben évi másfél milliárd, a Filharmónia Magyarország egymilliárd, a PFZ pedig félmilliárd központi támogatásból gazdálkodik. A három kultúrával foglalkozó pécsi intézmény tehát együttesen hárommilliárd forintot kap az országos költségvetésből.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában