Bővítették tudásukat

2023.10.28. 16:20

Életre szóló élményeket szereztek a pécsváradi bélás lányok

A Madách 200 egy háromfordulós irodalmi vetélkedő, amelyet a Rákóczi Szövetség a Magyar Nemzeti Múzeummal együttműködésben hirdetett meg 2023-ban a Madách-emlékév alkalmából Kárpát-medencei középiskolások számára.

Czeczon Enikő

A versenyre Baranyából a Baranya Vármegyei SZC II. Béla Technikum és Kollégium is nevezett.

A vetélkedőre háromfős diákcsapatok egy online feladatlap kitöltésével nevezhettek. A beküldött online dolgozatok alapján a legeredményesebb 60 csapat kapott meghívást a második fordulóra, amelyet a szervezők egy háromnapos ifjúsági találkozó és 1956-os emlékünnepség, Gloria Victis keretében Budapesten rendeztek meg október 21. és 23. között. A háromnapos eseményre a Baranya Vármegyei SZC II. Béla Technikum és Kollégium 11./A technikumi osztály csapata kapott meghívást. A csapat tagjai Harsányi Zita, Márton Réka, Szondi Vanessa, akik a 22. helyen végeztek az online forduló után. A vetélkedő középdöntője október 22-én, a döntője október 23-án a Magyar Nemzeti Múzeumban zajlott.

A program része volt a Nemzeti Színházban Örkény István Tóték című darabjának megtekintése a Beregszászi Illyés Gyula Nemzeti Színház előadásában. A darab befejezése után adták át a Fedák Sári-díjat, amit 2023-ban Varga Zsuzsa és Bakota Árpád kapott.

Az írásbeli középdöntőt a Nemzeti Múzeum dísztermében tartották. Mindemellett a jelenlevők megtekintették John Sadovy világhírű fotós fényképeit bemutató kiállítást az 1956-os magyar forradalom napjaiból. Ezek után a tanulók és tanáraik bekapcsolódtak az állami ünnepség részét képező – műegyetemi aulai megemlékezés eseményeibe, ami vasárnap 15 órakor zajlott. Itt ünnepi beszédet mondott Dömötör Csaba, miniszterhelyettes, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára és Kerekes Ákos, kolozsvári egyetemista.

A Műegyetemtől 16 órakor indult a fáklyás felvonulás a történelmi útvonalon a Bem térre, ahol megemlékezés és koszorúzás várta az emlékezőket. Itt ünnepi beszédet mondott Panyi Miklós, miniszterhelyettes, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára, valamint Csápai Ádám, pozsonyi egyetemista, majd a nap Honeybeast koncerttel zárult a Momsportban.

Vasárnap szóbeli forduló és eredményhirdetés zárta a vetélkedőt. A bélás lányok ugyan nem kerültek az első tíz helyezett közé, de felkészítő tanáruk, dr. Fenyvesi Jánosné szerint a tanulók életre szóló élményként élték meg az online tudásbővítést, a kutatómunkát, a baráti beszélgetéseket, valamint a színházi és múzeumi élményt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!