Projektzáró

2023.11.29. 14:00

Csaknem egymilliárdos támogatással fejlesztették Pécs világörökségi helyszíneit (galéria)

Befejeződtek Pécs mintegy 1600 éve keletkezett ókeresztény világörökségi helyszíneinek 900 milliós magyar állami és európai uniós forrásból támogatott fejlesztései. A projektzáró eseményt szerdán a Cella Septichora Látogatóközpontban tartották.

Balikó Gergely

Fotó: Löffler Péter

Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár az eseményen kivételesen sikeresnek és eredményesnek értékelte a projekt lezárását, egyúttal azt is méltatta, hogy a baranyai vármegye székhely mennyire büszke saját identitására.

Szavai szerint Pécs szerencsés, mert egyszerre rendelkezik magyar, Kárpát-medencei, ókeresztény, ókori római és európai identitással, amelyek egymást építik és erősítik. Majd azt hangoztatta, hogy a kereszténység köti össze a negyedik században itt élt embereket és a 21. századi magyarokat. Pécs az európai keresztény kultúra egyik bölcsője volt, ami a legmagasabb szintű gondoskodásra kötelez – emelte ki.

Hoppál Péter kormánybiztos (KIM) arról szólt, hogy Pécs olyan kincs birtokosa, amely messze túlmutat önmagán. Azonban – folytatta – fontos a jelenben is megmérni az ókori kereszténység egyik legfontosabb ismert és feltárt épületéhez való viszonyulásunkat. „A miénk vagy valamiféle skanzen?” – tette fel a kérdést a kormánypárti politikus. Mint kiemelte, a 21. század az amnézia százada lesz, amelyben Európa elfelejti és megpróbálja semmibe venni önnön identitásképző értékeit. Ezen káros hatásokkal szemben az ókeresztény emlékekre utalva úgy érvelt: fel kell mutatni a világnak, hogy ez nemcsak kő, hanem egy olyan kultúra, egy identitás, amibe beleszülettünk, amiben élünk és „általa vagyunk”.

Hoppál Péter beszédében külön méltatta a világörökségi helyszínek megvalósításában tervezői és kivitelezői bravúrt nyújtó Bachmann Zoltán, néhai építész professzort és Visy Zsolt régész professzort, aki tanítványaival ezen emlékeket új, modern eszközökkel feltárta.

– Péterffy Attila polgármester felidézte: Pécs 2000-ben lett világörökségi helyszín, 2007-ben nyílt meg a látogatóközpont. Azóta épületekről hiányosságok problémák derültek ki és megváltoztak a látogatói igények is. „Ezt ismerte fel a város előző vezetése és adta be, majd nyerte el a pályázatot e fejlesztésre

 – mondta, hozzáfűzve, hogy ők minden elismerést és köszönetet megérdemelnek ezért. Az épületek romlásából származó veszélyeket a projekt keretében felszámolták és újdonságokkal tették még vonzóbbá a helyszíneket – ismertette Péterffy, akinek felsorolása szerint játékos applikációkat, VR-alkalmazásokat is fejlesztettek.

Felföldi László római katolikus megyés püspök azt hangsúlyozta, hogy kivétel nélkül mindenki, minden ember világörökség és ha nem úgy tekintünk magunkra és a másikra, akkor nem becsültük meg. A világörökségi helyszín pedig egy lecke azoknak, akik utánunk jönnek, hogy felfedezzék magunkban ezt a kincset – jegyezte meg.

A pécsi városháza lapunkhoz eljuttatott tájékoztatója szerint a fejlesztés három fő kivitelezési pillérre épült, amelynek gerincét a Cella Septichora, az Apáca u. 8. sz. alatti örökségvédelmi helyszín és az Ókeresztény Mauzóleum jelentette. A beruházás további fontos elemei voltak még a következők: multimédiás tartalomfejlesztés, makettek, viseletek gyártása, az attrakciófejlesztéshez elengedhetetlen úgynevezett IKT-korszerűsítés modern megjelenítő eszközökkel, valamint kiadványok, virtuális valóság szett. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában