Elveszett és elvesztett szavainkról szól a kötet

2023.12.16. 18:50

Az írással is ügyesen bánik Szatyor Győző, szobrász és grafikus, a faművesség kiváló mestere

Az év első felében mutattuk be Szatyor Győző kilencedik könyvét (több mint a felét 70 éves kora után alkotta meg a december 18-án 76. életévét betöltő művész), A Népi építészet – faépítészet címet viselte ez a mű, a múlt hónapban pedig már megjelent a tizedik könyve is.

Mészáros B. Endre

Fotó:

Szatyor Győző Kós Károly-díjas faműves, szobrász, grafikus, az MMA rendes tagja, szobrok, köztéri alkotások szerzője, metszetek, tusrajzok készítője, irodalmi ihletésű képzőművészeti sorozatok létrehozója, a faművesség kiváló mestere az új könyvével azokat is meglepi, akik ismerik színes, sok évtizedes munkásságát. Ugyanis a Pro Pannónia kiadásában megjelent könyv címe: Elveszett, elvesztett szavak – rajzok, írások, versek, imák. Mindez pedig arról tanúskodik, hogy itt az irodalmár mutatkozik be, rajzaival és írásaival sajátos világot teremtve, őszintén feltárva érzéseit, alkotó életének eddig rejtett titkait.

A néprajz, a népi mesterségek, a képzőművészet iránt érdeklődőknek különösen ajánlott, és mindazoknak, akik számára a hivatástudat, a hűség, a szülőföld, Szatyor esetében az Ormánság, szeretete, az őszinteség, a sokoldalúság értéket jelent. 

Karácsonyra pedig jön a tizenegyedik (ugyancsak a Pro Pannónia Kiadótól), Mindennapi szentjeink – Népszokások, jelképek, szimbólumok címmel. 

Szatyor Győző, mint néprajzkutató így vall művéről: „A szentek tisztelete és a hozzájuk való fohászkodás, segítség kérése a vallásos emberek életében szinte mindennapos. Ugyanis a szentek emberi gyarlóságukban hozzánk hasonlóak, ezért tudnak hiteles példaként állni előttünk és olyan utat mutatni számunkra, amelyen mi is járhatunk a hétköznapok megpróbáltatásai közepette.” 

A Pro Pannónia Kiadó vezetője, Szirtes Gábor pedig így összegez erről a könyvről: „A szerző a vallástörténet históriájából jól érzékelhető részleteket nyújt át olvasóinak, áttekintést adva mindennapi szentjeink történetéről, maradandónak bizonyult cselekedeteiről, azok máig megőrzött emlékeiről.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában