550 éves a magyar könyvnyomtatás

2023.12.12. 10:00

Különleges kiállítással és előadással emlékeznek a kezdetekre

Szép jubileumhoz érkezett a magyarországi könyvnyomtatás – Pécsett meg is adják a módját az ünneplésnek és az emlékezésnek.

Bama.hu

Az első magyarországi könyvnyomtatás – nem nehéz kiszámolni – 1473-ban volt. Érdemes azt is megjegyezni, hogy a korai magyarországi könyvnyomtatás egyike volt az eső reneszánsz európai könyvnyomtatásának. A friss kutatások szerint budai König Mátyás királyi nyomdája volt az első, ahol Jákos Badaróczy által terjesztett bibliát nyomtatták, ami a Biblia egy részét tartalmazta. Úgyhogy ez a könyv az első magyarországi nyomtatványként számon tartott mű. Az első magyarországi nyomdák egyébként Budán, Esztergomban és Pozsonyban születtek meg, a 15. században. Érdekesség, hogy az 1470-es évek végétől az itteni nyomdák már nemcsak vallási, hanem ismeretterjesztő, jogi és más témájú műveket is kiadtak.

A kerek évfordulóhoz kapcsolódóan a pécsi Tudásközpontban a Csorba Győző Könyvtár előadással és kiállítással készül. A ma eset ötkor kezdőd rendezvényen előbb köszöntőt mond Miszler Tamás igazgató, majd a Budai Krónika hasonmás kiadását bemutatja Farkas Gábor Farkas művelődéstörténész, az OSZK Muzeális Könyvtári Dokumentumokat Nyilvántartó Iroda vezetője. A programhoz kapcsolódik a „Régi könyvek a Csorba Győző Könyvtárban” című kiállítás a könyvtár Helyismereti Gyűjteményénekrestaurált kincseiből. Tárlatvezetést tart Rétfalvi Orsolya könyv- és papírrestaurátor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában