Bama.hu videó

2024.02.17. 18:09

Töpörtyű és forralt bor fogyott rendesen (videó és galéria)

Az ég ugyan beborult, és a szürke fellegek esővel riogattak, de ez nem vetett gátat annak a jókedvnek, ami a VI. Gödrei Töpörtyű- és Forralt Bor Ünnepet jellemezte február 17-én.

Czeczon Enikő

Fotó: Laufer László

Épp, hogy kiszálltunk az autóból, és rögtön megcsaptak minket a kellemes illatok. Jól tudtuk, hogy ez mit jelent, a zsírszalonna már az üstökben, a töpörtyű, vagyis inkább töpörtyűk pedig szépen készülnek. Hogy miért többesszám? Azért, mert több mint húsz csapat érkezett ki az eseményre, hogy elkészítse saját finomságát, hogy aztán átadja a zsűrinek kóstolásra.

töpörtyű
Sokak kedvence a töpörtyű
Fotó: Laufer László

Töpörtyűt és sok minden mást is lehetett kóstolni

Szólt a zene, az emberek beszélgettek, nevettek és nem utolsó sorban kóstoltak is sült sertésbőrt, azaz börkét, haltepertőt, zsírokat, kolbászokat a szépen megterített asztaloknál.

Az eseményen jelen volt Nagy Csaba országgyűlési képviselő, aki elmondta, hogy ezt az eseményt már hatodik alkalommal rendezik meg, és annyiban új ennek a története, hogy a mi gasztrokultúránk egy kicsit elfeledett részét próbálja megerősíteni.  

– Nagyon érdekes az, hogy a 19. században a töpörtyű drágább volt, mint a disznóhús. Sokat találgattuk, hogy mi lehetett ennek az oka, de talán az eltarthatósága

  mesélte a képviselő úr, aki arról is beszélt, hogy ez az esemény azért is fontos, hogy a gasztrokultúrális hagyományokat tovább tudjuk éltetni, főleg a 21. században. 

A gödrei ünnepen beszéltünk a település polgármesterével, Gelencsér Gáborral is, aki elmondta, hogy az önkormányzatnak már a kezdetek óta fontos az értékmentés, köztük a gasztrokultúrális értékek mentése. 

Az utóbbi évtizedekben a vidék funkciója megváltozott, és azt látjuk, hogy most már csak egy romantikus kép az, hogy az emberek állatokat tartanak, disznót vágnak, kertet művelnek 

mondta a polgármester. A valóságban ez már nem így van, ezért úgy gondoltuk, hogy fontos lenne a disznóvágás hagyományát megőrizni, de ennek csak egy szegmensét, az utóbbi időben eléggé közkedveltté vált töpörtyűt ragadtuk ki ebből a kultúrából. 

Mint megtudtuk a Gödrei Töpörtyű- és Forralt Bor Ünnep célja mindig is az volt, hogy a helyi emberek és a vendégek jól érezzék magukat, beszélgessenek egymással, új barátságokat és ismeretségeket kössenek. A polgármester beszélgetésünk során kiemelte azt is, hogy a lényeg az, hogy így együtt legyenek és jó légkörben töltsenek el néhány órát az itt lévők, ami a mai világban hatványozottan fontos.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában