Majd’ megállt a szívük

2018.08.22. 17:30

Azt hitték, el fog süllyedni

Nagyon érzelmes és izgalmas napokat éltek át a pécsi paraúszók a dublini Európa-bajnokságon: Konkoly Zsófiát például a szíve vitte előre 400 gyorson – eközben edzője, Jancsik Árpád szíve pedig kis híján megállt a lelátón.

K. Mayer András

A pécsi különítmény hétfőn éjjel ért haza az Írországban, Dublinban megrendezett paraúszó Európa-bajnokságról, amelyen a PSN Zrt. két kiválósága közül Konkoly Zsófia egy érmet szerzett (400 gyorson), Iván Bence pedig kétszer is dobogóra állhatott (200 vegyesen ezüst-, 50 pillangón bronzérmes lett). Emellett egy negyedik és négy ötödik hely fűződik a nevükhöz – vagyis kétségtelenül eredményes kontinensviadalon vannak túl.

– Brutálisan erős volt a mezőny, hiszen most nem az olimpia évében rendezték meg, így aztán mindenki erre készült, mindenki itt volt – mondta lapunknak Jancsik Árpád, a két versenyző edzője. – Ráadásul rengeteg újonc is érkezett, akikkel eddig még nem találkoztunk: Beni elé száz mellen például bepottyant két teljesen ismeretlen ukrán...

Ebben a számban az ötödik helynél nem is tudott többet kihozni magából Iván Bence, 200 vegyesen azonban a második helyig verekedte előre magát. Pozitív meglepetés volt, hatalmasat úszott.

– Az utolsó héten már úgy kellett visszafognom, nagyon úszni akart már. Aztán amikor odakerült, robbant, ahogy kell! Aki úszik, tudja, mit jelent kétszáz vegyesen négy másodperccel megjavítani az egyéni csúcsot. Ötven pillén aztán délelőtt és délután is megdöntötte egyéni legjobbját, ezzel harmadik lett, aminek szintén nagyon örültem.

Klubtársának, Konkoly Zsófiának nem volt éppen könnyű Eb-je. Az első napon 100 gyorson egyéni csúcsot ment, jól úszott, ezért aztán nagyon várták a 100 pillét.

– Jól kezdett, de a fal rosszul jött ki neki, ráadásul belement a víz a szemüvegébe, és ettől teljesen szétcsúszott. Ez aztán napokig visszavetette. Száz háton már javult, kétszáz vegyesen pedig már kezdte összerakni magát, hogy aztán az utolsó napon jöjjön a négyszáz gyors. Ami nem éppen az ő száma, mondtam is neki, hogy ezen az Eb-n nem lesz érme, ezt el kell engednie, mire ő azt válaszolta, hogy érem nélkül nem jön haza. Nagyon felszívta magát erre a számra! Négyszáz gyorson általában taktikázni szoktak, na, ő nem taktikázott: úgy beindult, hogy azt hittük, a második százon el fog süllyedni. De nem süllyedt el, ment tovább. Vitte tovább a szíve, nekünk meg majd’ megállt a szövetségi kapitánnyal a lelátón. Nagyon izgalmas, jó verseny volt!

A két pécsi versenyző számára most egy kis pihenő következik, aztán folytatják tovább a munkát – immár a 2020-as tokiói paralimpiára fókuszálva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában